Foto: BildbyrÄn

Efter förra Ärets VM har videogranskning inom fotboll, sÄ kallad VAR, blivit nÄgonting som implementerats i allt fler ligor och mÀsterskap. MÄnga har stÀllt sig frÄgan kring VAR i EM-sammanhang och hÀr reder vi ut det hela.

AnvÀnds VAR i EM-kvalet?

Som det ser ut idag anvÀnder man sig inte av VAR i kvalmatcherna till EM 2020. Om man kommer att införa tekniken i framtida kval till turneringen ÄterstÄr att se.

Kommer VAR anvÀndas under EM 2020?

Den 27 september 2018 höll UEFA en omröstning dÀr man bland annat tog beslutet att införa VAR i Champions League-slutspelet 2019. Samtidigt bestÀmdes det Àven att man siktar pÄ att EM 2020 ska bli det första europeiska mÀsterskapet för landslag dÀr tekniken kommer att anvÀndas. DÀrmed ser det ut som att VAR kommer att anvÀndas under EM sommaren 2020.

AnvÀnds VAR i Nations League?

NÀr gruppspelet i Nations League spelades för första gÄngen under hösten hade videogranskningen inte tagit klivet in i europeisk fotboll pÄ samma sÀtt som det har gjort idag. DÀrför anvÀndes inte tekniken dÀr.

Tekniken kommer dÀremot att anvÀndas vid Nations League-slutspelet som gÄr av stapeln i juni 2019, samt vid nÀstkommande slutspel som spelas sommaren 2021. Om man kommer att anvÀnda sig av VAR i andra delar av ligan, sÄsom gruppspelet hösten 2020 eller playoff-matcherna i mars 2020 Àr okÀnt.

Artikeln Àr skriven av:

Sofie Hansson – Sportskribent
sofie@em-fotboll.se

>> LÀs mer om mig hÀr