Unibet

Uppdaterad 4 oktober, 2022

Foto: Bildbyrån

Efter förra årets VM har videogranskning inom fotboll, så kallad VAR, blivit någonting som implementerats i allt fler ligor och mästerskap. Många har ställt sig frågan kring VAR i EM-sammanhang och här reder vi ut det hela.

Används VAR i EM-kvalet?

Som det ser ut idag använder man sig inte av VAR i kvalmatcherna till EM 2020. Om man kommer att införa tekniken i framtida kval till turneringen återstår att se.

Kommer VAR användas under EM 2020?

Den 27 september 2018 höll UEFA en omröstning där man bland annat tog beslutet att införa VAR i Champions League-slutspelet 2019. Samtidigt bestämdes det även att man siktar på att EM 2020 ska bli det första europeiska mästerskapet för landslag där tekniken kommer att användas. Därmed ser det ut som att VAR kommer att användas under EM sommaren 2020.

Används VAR i Nations League?

När gruppspelet i Nations League spelades för första gången under hösten hade videogranskningen inte tagit klivet in i europeisk fotboll på samma sätt som det har gjort idag. Därför användes inte tekniken där.

Tekniken kommer däremot att användas vid Nations League-slutspelet som går av stapeln i juni 2019, samt vid nästkommande slutspel som spelas sommaren 2021. Om man kommer att använda sig av VAR i andra delar av ligan, såsom gruppspelet hösten 2020 eller playoff-matcherna i mars 2020 är okänt.


Belgien - Nederländerna