Danmark är ute ur fotbolls-EM 2024 efter två hårt dömda beslut mot danskarna. Det tycker åtminstone danskarna själva.
– Det är hjärndött, säger olycksfågeln Joachim Andersen till Bold.dk.

Det är bara att inse. Video Assistant Referee (VAR) är fortsatt ifrågasatt i fotbollsvärlden. Igår kväll vann Tyskland mot Danmark med 2-0 och 90 procent av kommentarerna handlar om domslut och VAR. Efter 3-4 minuter i andra halvlek gjorde Danmark 0-1 trodde alla, där Joachim Andersen sköt in bollen i mål. Men i den föregående situationen var Thomas Delaney offside med en halv tå och målet dömdes bort. Något som Danmarks förbundskapten var väldigt frågande till.

– Statistiken säger att du inte kan veta exakt när bollen lämnar foten, så du kan inte döma offside för en en-centimeter-offside. Det är omöjligt att döma offside då (om man inte vet när bollen lämnar foten, reds anm.). Det är helt otroligt, säger Kasper Hjulmand.

Efter det bortdömda målet vände Tyskland på steken och nästan i anfallet därpå kom en straffsituation där ”målskytten” Joachim Andersen fick bollen på handen. Efter VAR-koll dömde Michael Oliver straffspark, något Danmark var lika frågande till.

– Vi har fått förklarat för oss att våra spelare inte ska springa runt med händerna bakom ryggen i straffområdet. Det är en normal position att ha handen ute när en boll skjuts en meter ifrån en. På 60 sekunder avgjordes matchen, säger Kasper Hjulmand.

Olycksfågeln Joachim Andersen var ännu hårdare i sina tongångar efter matchen.

– Det är galet, det ska inte vara straff. Bollen slås en halvmeter ifrån mig, upp på min hand. Jag kan inte se vad jag kan göra mer. Det här är en av de sämsta domarprestationerna jag har sett i min karriär. Offside är offside men att döma hands där är helt galet, säger han enligt Bold.dk.

Reglerna är annorlunda på vissa håll i övriga Europa jämfört med Premier League där Joachim Andersen till vardags spelar, och där också den engelska domaren Michael Oliver till vardags dömer. I Premier League brukar man släppa den här typen av handssituationer för att man helst inte vill dela ut straffar på det här sätter.

– För två år sedan hade vi ett domarmöte inför säsongen i Premier League, där vi pratade om att en sån här situation inte kan dömas till straff, säger Joachim Andersen och fortsätter:

– Domarna sa det till oss svart på vitt. Att han (Oliver) sedan går ut och dömer det ändå – en engelsk domare till och med – är helt hjärndött.

Uppdaterad 30 juni, 2024