Foto: Bildbyrån

Ikväll intar det svenska landslaget Friends Arena för sista gången i år och detta tillsammans med det ryska landslaget. Mötet är inte bara det sista för säsongen, utan även det sista i årets upplaga av Nations League. Ryssland står just nu på sju poäng i tabellen, samtidigt som Sverige har säkrat en andraplats med fyra poäng. Skulle laget lyckas vinna matchen idag hamnar man på lika poäng och då är det de inbördes mötena som avgör lagens placeringar i tabellen. Med ett oavgjort resultat i bortamatchen är det kvällens segrare som slutligen kommer att vinna gruppen. Men varför är en seger så otroligt viktig för Sverige i just den här matchen?

Seger säkrar spel i högsta NL-divisionen

En vinst mot Ryssland skulle påverka ett flertal olika saker för det svenska landslagets fortsatta spel. En seger i gruppen gör att man vid nästa upplaga av Nations League placerar sig i de högsta divisionen, där man då kommer att spela tillsammans med de lag som i år placerar sig som etta eller tvåa i sina grupper i division A, samt lagen som vinner de andra grupperna i division B.

Tittar man på division A inför den avslutande matchdagen så är Frankrike, Nederländerna, Schweiz, Belgien, Portugal, Italien, England och Spanien redan klara för nästa säsongs topp-division. I de övriga division B-grupperna är Ukraina, Bosnien & Hercegovina och Danmark dessutom vidare som gruppvinnare. Efter kvällens match vet vi alltså om det blir Sverige eller Ryssland som får ansluta till denna skara av nationer.

Ökade chanser att nå EM 2020

Som vi tidigare nämnt har även placeringen i Nations League inverkan på det stundande europeiska mästerskapet och då den kval-lottning som äger rum i december månad. Sverige är redan nu klara för att hamna i seedningspott 2 som endast ger ett högre rankat lag som motstånd, men med en gruppseger kan man på ett ytterligare öka sina chanser att ta sig till mästerskapet. Alla lag som vinner sina NL-grupper går nämligen vidare till turneringens playoff, som äger rum i mars månad år 2020.

Här får alla gruppvinnare göra upp om de fyra sista EM-platserna, där ett lag ifrån varje division är garanterad en plats. Tidsmässigt spelas denna playoff efter att det vanliga kvalet är avklarat och till detta finns det en speciell anledning. Går något av de lag som kvalificerat sig till playoff-spel till det europeiska mästerskapet via det vanliga kvalet går deras playoff-plats vidare till ett annat landslag ifrån samma division som inte har lyckats kvalificera sig. Vilket lag detta är avgörs av den totala Nations League-rankingen, som baserar på lagens placering i turneringen.

Matchen mellan Sverige och Ryssland har avspark klockan 20:45 och går då att följa i TV4.

Sofie Hansson