Expekt

Europa League, tidigare känd som UEFA-cupen, är en av de mest prestigefyllda fotbollsturneringarna i världen. Sedan dess start 1971 har det varit en arena för fotbollsspelare att visa upp sina talanger och skicklighet. En av de mest intressanta aspekterna av denna turnering är att se vilken spelare som lyckas göra flest mål. Låt oss dyka in i historien och se vem som har gjort flest mål i Europa League.

Radamel Falcao – Målkungen i Europa League

När det kommer till att göra mål i Europa League är det ingen annan än Radamel Falcao som sitter på tronen. Den colombianska anfallaren, ofta kallad ”El Tigre”, har gjort flest mål i turneringens historia. Mellan 2009 och 2012, under sin tid med FC Porto och Atletico Madrid, gjorde Falcao totalt 30 mål i Europa League.

Falcao började sin framgångsrika resa i Europa League med Porto under säsongen 2010/2011. Han gjorde 17 mål på 14 matcher, vilket hjälpte Porto att vinna turneringen. Följande säsong, efter att ha flyttat till Atletico Madrid, fortsatte Falcao att dominera genom att göra 12 mål och hjälpte Atletico att lyfta trofén.

Falcao är dock sämre sett till totalen för UEFA-Cupen och Europa League där en svensk toppar.

Henrik Larsson – Den svenska legenden

En annan spelare som gjort ett betydande avtryck i Europa League är den svenska legenden Henrik Larsson. Under sin tid med Celtic och Feyenoord gjorde Larsson totalt 31 mål i turneringen. Men det bör noteras att dessa mål kom under turneringens tidigare format som UEFA-cupen.

Larsson var en nyckelspelare för Celtic under deras framgångsrika UEFA-cupkampanj 2002/2003, där han gjorde 11 mål på vägen till finalen. Trots att Celtic förlorade finalen mot Porto, blev Larsson turneringens toppmålskytt. Anno 2023 är fortfarande Henrik Larsson den spelare som gjort flest mål i UEFA Cupen eller Europa League med sina 31 mål. Radamel Falcao på 30 mål ligger tvåa bakom svensken.

Andra noterbara spelare

Flera andra spelare har också gjort ett betydande antal mål i Europa League. Bland dessa är Aritz Aduriz från Athletic Bilbao, som gjorde 28 mål mellan 2012 och 2019. Kevin Gameiro, som spelat för Sevilla och Valencia, har också gjort 26 mål i turneringen.

Det är också värt att nämna att flera spelare, inklusive Pierre-Emerick Aubameyang och Romelu Lukaku, har gjort betydande intryck i turneringen, trots att de inte har gjort lika många mål som Falcao eller Larsson.

Sammanfattningsvis är Europa League en turnering som sett många stora målgörare genom åren. Radamel Falcao och Henrik Larsson är de mest framstående, men många andra spelare har också lämnat sitt avtryck. Medan turneringen fortsätter att utvecklas och växa, kommer vi säkert att se fler spelare lägga till sina namn till listan över toppmålgörare.

Listan

Många spelare är fortsatt aktiva på topplistans 20 man och kan gå förbi Henke. Aubameyang (26), Lukaku (23) och Dzeko (25) är i nuläget de största hoten. Listan anno 17 november 2023.

  1. Henrik Larsson, 31 mål (3 klubbar)
  2. Radamel Falcao, 30 mål (2 klubbar)
  3. Klaas Jan Huntelaar, 30 mål (3 klubbar)
  4. Dieter Müller, 29 mål (3 klubbar)
  5. Pierre-Emerick Aubameyang, 26 mål (5 klubbar)