Damernas Champions League, tidigare känd som UEFA Women’s Cup, är en av de mest prestigefyllda fotbollsturneringarna i världen. År 2004 var det ingen undantag, då lag från hela Europa samlades för att kämpa om den åtråvärda titeln. Efter en intensiv säsong av hård konkurrens och utmärkt fotboll, var det det svenska laget Umeå IK som stod som segrare.

Umeå IK: Ett lag av världsklass

Umeå IK hade en storhetstid under början av 2000-talet och tog sin andra Champions League seger under säsongen 2003/2004.

Resan till finalen

Umeå IK började sin resa i Grupp B3 där man vann mot nordirländska Newtownabbey med hela 15-0 i premiären. Sedan följde segrar mot rumänska Cluj och tjeckiska Slavia Prag för att säkra gruppsegern. I kvartsfinalen ställdes Ume mot Energy Vonorezh från Ryssland. Umeå vann första matchen borta med 1-2 och vann sedan hemma på Gammliavallen med 2-1. I semifinalerna väntade danska storklubben Bröndby på bortaplan i första mötet. Med en 2-3-seger skapade sig Umeå ett bra läge för returen, en returmatch som slutade 1-0 efter mål av Marta.

Finalen

Finalmatcherna spelades mot tyska superjätten FFC Frankfurt. Första mötet spelades på Råsunda i Solna inför 5409 åskådare. Superstjärnan Marta gjorde två mål i matchen och Frida Östberg ett för att säkra en 3-0-seger i första finalmötet. Till bortafajten i Tyskland spåddes matchen bli något jämnare mot en tysk lagmaskin som behövde gå framåt. Men i Sverige fanns också en lagmaskin. Umeå fullständigt körde över Frankfurt i returen och vann den andra matchen med 0-5. Totalt vann Umeå finalmötena med hela 8-0 vilket är historiskt.

Spelare att notera

Umeå IK hade sin grund i Hanna Ljungberg, Malin Moström, Frida Östberg och Hanna Marklund inför säsongen som sedan kryddades till med brasilianskan Marta. Detta för att nämna några svenska storstjärnor under den perioden.

Effekten av segern

I och med att Umeå IK också vann Champions League (Women’s Cup) säsongen dessförinnan så blev man första lag att vinna turneringen två gånger på raken. Umeå IK blev Europas bästa klubb vilket höjde statusen på svensk landslagsfotboll men också svensk klubblagsfotboll, i synnerhet på damsidan.

Uppdaterad 7 december, 2023