Damernas UEFA Champions League 2014 var en spännande och minnesvärd fotbollsturnering. Det var den 13:e upplagan av Europas främsta klubbturnering i damfotboll. Turneringen, som startade med kvalspel i augusti 2013 och avslutades med finalen i maj 2014, innehöll några av de bästa lagen och spelarna från hela kontinenten. Men det var det tyska laget VfL Wolfsburg som stod som segrare efter att ha besegrat Tyresö FF från Sverige i finalen.

Vägen till finalen

Wolfsburg inledde turneringen med att dominera i gruppspelet och gick obesegrade genom de första omgångarna. De fortsatte sedan att imponera i utslagsrundorna, där de slog ut starka lag som Barcelona och Turbine Potsdam. I semifinalen ställdes de mot det engelska laget Birmingham City, som de besegrade med sammanlagt 5-1 över två matcher.

Tyresö FF, å andra sidan, gjorde sin debut i Champions League den säsongen. Trots detta visade de stor skicklighet och beslutsamhet genom att ta sig förbi lag som Paris Saint-Germain och Fortuna Hjørring. I semifinalen ställdes de mot det regerande mästarlaget Lyon, men lyckades skrälla och vann med sammanlagt 3-2.

Finalmatchen

Finalen spelades den 22 maj 2014 på Estádio do Restelo i Lissabon, Portugal. Matchen var en riktig rysare, med båda lagen som visade upp fotboll av högsta klass.

Tyresö tog ledningen tidigt i matchen genom mål av Marta och Verónica Boquete. Men Wolfsburg vägrade att ge upp och lyckades kvittera genom mål av Alexandra Popp och Martina Müller. Med bara några minuter kvar av matchen, slog Müller till igen och gav Wolfsburg ledningen för första gången i matchen.

Trots Tyresös desperata försök att kvittera, lyckades Wolfsburg hålla undan och vann matchen med 4-3. Detta var Wolfsburgs andra raka Champions League-titel, efter att ha vunnit turneringen även 2013.

Spelare att notera

Wolfsburgs Martina Müller var en av de stora profilerna i finalen. Hennes två mål i finalen var avgörande för lagets seger. Men även Alexandra Popp och Nadine Kessler spelade viktiga roller i lagets framgång.

För Tyresö var det Marta, världens bästa kvinnliga fotbollsspelare vid flera tillfällen, som stod ut. Hennes två mål i finalen visade hennes klass, men det räckte inte för att ge Tyresö segern.

Sammanfattning

Damernas Champions League 2014 var en turnering fylld med spänning, skicklighet och drama. Men det var VfL Wolfsburg som stod som segrare, efter att ha besegrat Tyresö FF i en dramatisk final. Wolfsburgs seger bekräftade deras position som ett av Europas främsta damfotbollslag, medan Tyresö visade att de är ett lag att räkna med i framtiden.

Uppdaterad 5 december, 2023