UEFA Women’s Champions League 2022 bjöd på en spännande turnering med toppklubbar från hela Europa som kämpade för att bli krönta till mästare. Denna artikel ger en fördjupad översikt över turneringens dramatiska final, viktiga spelögonblick, och vägen dit för de deltagande lagen.

Olympique Lyonnais vann UEFA Women’s Champions League 2022, vilket var deras åttonde titel i turneringens historia, en anmärkningsvärd bedrift som understryker deras ställning som en av de mest framgångsrika klubbarna i damfotbollens historia.

Finalmatchen

Finalen av 2022 års turnering stod mellan FC Barcelona och Olympique Lyonnais och spelades den 21 maj 2022 på Juventus Stadium i Turin, Italien. Lyon segrade med 3-1 över Barcelona. Amandine Henry från Lyon utsågs till matchens spelare. Matchen drog en publik på 32,257 åskådare och spelades under soliga förhållanden med en temperatur på 32 °C​​.

Matchens mål

Lyon tog en tidig ledning i matchen med mål från Henry, Hegerberg och Macario, medan Barcelonas enda mål kom från Putellas. Detta gav Lyon en bekväm ledning i första halvlek som de lyckades upprätthålla under resten av matchen​.

Statistik från matchen

Under matchen hade Barcelona ett bollinnehav på 59% jämfört med Lyons 41%. Barcelona avfyrade totalt 15 skott, varav 3 var på mål, medan Lyon hade 13 skott, varav 5 var på mål. Båda lagen utförde 2 räddningar vardera​​.

Barcelonas väg till finalen

Barcelona hade en stark säsong och avancerade genom turneringen med övertygande vinster. I gruppspelet besegrade de Arsenal med 4-1, Køge med 2-0 och 5-0, 1899 Hoffenheim med 4-0 och 5-0, och avslutade gruppspelet med en imponerande 4-0 seger över Arsenal. I kvartsfinalen slog de ut Real Madrid med en sammanlagd poäng på 8-3 och i semifinalen besegrade de VfL Wolfsburg med en total poäng på 5-3​.

Lyons väg till finalen

Olympique Lyonnais (Lyon) hade också en imponerande säsong på sin väg till finalen i UEFA Women’s Champions League 2022. Under gruppspelet visade de sin styrka genom att vinna mot BK Häcken med 3-0, Benfica med 5-0, Bayern München med 2-1 och 0-1, samt en annan vinst mot Benfica med 5-0 och en seger över BK Häcken med 4-0. De avslutade gruppspelet som segrare i sin grupp.

I slutspelet fortsatte Lyon att dominera. I kvartsfinalen mötte de Juventus och vann med en sammanlagd poäng på 4-3. Därefter, i semifinalen, stod de inför Paris Saint-Germain, där de även där segrade med en sammanlagd poäng på 5-3, vilket säkrade deras plats i finalen​.

Denna förlust för Barcelona och Lyons seger understryker den höga konkurrensnivån i UEFA Women’s Champions League. Lyons dominans i turneringen är beundransvärd, och deras åttonde titel säkrar deras plats i historieböckerna som ett av de mest framgångsrika lagen i turneringens historia.

Uppdaterad 1 december, 2023