Europa League är en prestigefylld fotbollsturnering som årligen samlar topplag från hela kontinenten i en kamp om ära och berömmelse. 2022 års upplaga var inget undantag, med en final som präglades av spänning, skicklighet och historiska ögonblick som kommer att präntas in i minnet på fotbollsfans världen över. Läs vidare för att utforska djupet av denna bemärkelsedag inom fotbollsvärlden, från de avgörande ögonblicken på planen till de omvälvande konsekvenserna för de deltagande lagen.

Europa League 2021/2022 var en händelserik och minnesvärd turnering som kulminerade i en spännande final mellan tyska Eintracht Frankfurt och skotska Rangers FC. Matchen, som ägde rum den 18 maj 2022 på Ramón Sánchez Pizjuán Stadium i Sevilla, Spanien, var den 51:a finalen av Europas sekundära klubbfotbollsturnering organiserad av UEFA, och avslutningen av den 13:e säsongen sedan den döptes om från UEFA Cup till UEFA Europa League​.

Finalmatchen

Under matchen öppnade Rangers målskyttet med en träff av Joe Aribo i den 57:e minuten, men Eintracht Frankfurt kvitterade genom Rafael Borré i den 69:e minuten. Resultatet förblev 1-1 efter förlängning, vilket ledde till en straffsparkstävling. Eintracht Frankfurt var framgångsrika i straffsparkstävlingen, där spelarna Lenz, Hrustic, Kamada, Kostić och Borré alla lyckades sätta sina straffar, medan Rangers missade en straff genom Aaron Ramsey. Slutresultatet i straffsparkstävlingen blev 5-4 till Eintracht Frankfurt.

Matchen bevittnades av 38,842 åskådare på Ramón Sánchez Pizjuán Stadium i Sevilla, med Slavko Vinčić från Slovenien som domare​. Detta var Eintracht Frankfurts andra UEFA Cup/Europa League-titel sedan 1980, och de blev det första tyska laget sedan Schalke 04 år 1997 att vinna tävlingen.

Finalens spelplats och datum

Finalen spelades på Ramón Sánchez Pizjuán Stadium i Sevilla, Spanien, den 18 maj 2022. Ursprungligen var finalen planerad att spelas på Puskás Aréna i Budapest, Ungern, men på grund av omläggningen och omlokaliseringen av 2020 års final, sköts värdskapet upp ett år, med Budapest som värd för 2023 års final istället.

Pris och uppföljande kvalificeringar

Som vinnare av Europa League, fick Eintracht Frankfurt möjligheten att spela mot vinnarna av 2021-22 UEFA Champions League, Real Madrid, i 2022 års UEFA Super Cup, samt att de kunde se sig klara för spel vid gruppspelet i Champions League den efterföljande säsongen.

Europa League 2022-finalen var en historisk och spännande match som definitivt kommer att vara minnesvärd för både spelarna och fansen. Finalen visade återigen den höga nivån av konkurrens och talang som finns inom europeisk fotboll.

Uppdaterad 26 oktober, 2023