Expekt

Imorgon sparkar semifinalerna i EM 2024 igång i Tyskland. För tre år sedan spelades de senaste EM-semifinalerna. Nedan går vi igenom EM-semifinalerna från EM 2020 (spelades 2021).

Den 6 juli samt 7 juli år 2021 spelades semifinalerna för Europamästerskapet 2020. Ett år senare än beräknat, på grund av covid-19, kunde Italien och Spanien samt England och Danmark spela semifinal för endast två finalplatser på Wembley. Två av årets semifinallag spelade alltså semifinal redan för tre år sedan, dock med olika resultat och utgångar.

I årets EM har vi sett många matcher som gått till förlängning och straffar nu i slutspelet. Likadant var det under EM 2020. Den första semifinalen mellan Spanien och Italien slutade nämligen med straffläggning och England mot Danmark slutade med förlängning. Precis som vi vill ha det. Tuffa och jämna matcher är precis vad man kan förvänta sig när de bästa lagen möter varandra i slutet på turneringen.

Semifinal 1
Italien – Spanien, 2-1 e.str

Italien tog sig till EM-final som bekant, där man slutligen tog hem guldet. Semifinalen mot Spanien var en jämn historia. Federico Chiesa gav Italien ledningen ganska sent i matchen, kvarten in i andra halvlek. Länge såg det ut som att Chiesas mål skulle räcka för italiensk seger. Men i den 80:e minuten dök Alvaro Morata upp för att kvittera för Spanien, för att ta matchen till förlängning. Väl där gjordes inga nya mål och matchen fick avgöras på straffar. Efter att båda lagen missade i den första straffomgången slog Italien in fyra raka straffar medan Spanien missade en, vilket räckte för italiensk seger. Italien vann på straffar och tog sig till EM-final 2020.

Semifinal 2
England – Danmark, 2-1 e.förl

Danmark tog sig hela vägen till semifinal efter det tunga som hände Christian Eriksen i premiären mot Finland. Väl i semifinal tog dock den danska sagan slut, då England blev för tunga över 120 minuter. Mikkel Damsgaard gav dock danskarna ledningen med ett superavslut till 0-1, danskens senaste mål i karriären faktiskt (otroligt). Sedan dröjde det bara några minuter innan Simon Kjaer stod för ett olyckligt självmål precis innan halvtidsvilan. I andra halvlek blev det mållös och matchen gick till förlängning. Där blev Harry Kane hjälte med sitt mål i den första förlängningskvarten, för att avgöra semin. England tog sig till final på sin hemmaplan, där Wembley var finalarenan under EM 2020.