Foto: Bildbyrån

Videogranskning under en fotbollsmatch är någonting som växer alltmer. Tekniken, som kallas för VAR, har använts under flera stora mästerskap de senaste åren och många ligor börjar installera utrustningen på sina arenor. Nu har UEFA beslutat att vi även kommer få se det omtalade bedömningssättet vid ett kommande mästerskap.

Det är vid dam EM 2021 som man nu spikat att VAR kommer användas vid turneringen i England, precis som vid herrarnas turnering nästa sommar. Detta blir första gången som tekniken används vid ett europeisk mästerskap i fotboll på damsidan, men för flera av lagen som kommer att spela här är tekniken bekant. Redan under årets världsmästerskap som arrangerades i Frankrike introducerades tekniken som skall främja en rättvisare bedömning i situationer som domaren annars lätt kan missa.

Åsikterna kring VAR har varit splittrade bland fotbollspubliken ända sedan VM i Ryssland 2018, då man för första gången använde sig av den vid en större turnering. Siffran för granskade situationer blev hög och man ansåg att avbrotten i matchen störde spelet. Samtidigt gjorde denna bevakning att många spelare inte utsatte sig för situationer där man riskerade att bli bestraffad.

Uppdaterad 16 oktober, 2023