Expekt

Omslagsbilden till detta inlägg är hämtad från UEFA:s hemsida

Ikväll spelar det svenska herrlandslaget sin sista match i kvalet till fotbolls VM nästa sommar. Matchen i sig är inte direkt avgörande för lagets vara eller icke vara, då man redan har säkrat en andraplacering i gruppen och en plats i playoffen. Däremot kan en vinst i kvällens match samt en miss i matchen mellan Frankrike och Vitryssland bumpa upp Sverige till gruppvinnare och en direktplats till mästerskapet.

Förutom detta så är kvällens match den sista inför att FIFA:s nya världsranking presenteras. Detta görs vanligtvis en gång i månaden men den ranking som görs imorgon är lite extra speciell. Det är nämligen denna som avgör vilka divisioner som de europeiska landslagen kommer att hamna i under den första upplagan utav Nations League som börjar nästa höst. Sverige ligger precis på gränsen för att ta sig in i division A, som är den högsta och består utav Europas 12 bästa landslag.

En vinst i kvällens match skulle öka lagets chanser till att ta sig in i den högsta divisionen. Om inte så hamnar man i division B med de 12 näst-bästa lagen. Först i januari nästa år lottas grupperna inom de olika divisionerna i Nations League, som i sin tur inleds i september 2018.

Uppdaterad 10 oktober, 2017