Europa League, tidigare känd som UEFA-cupen, är en av de mest prestigefyllda fotbollsturneringarna i världen. Den arrangeras årligen av Union of European Football Associations (UEFA) och klubblag från hela Europa deltar. Sedan starten 1971 har många lag från olika länder vunnit turneringen, vilket visar på den höga konkurrensnivån och mångfalden i europeisk fotboll. I denna artikel kommer vi att gå igenom vilka lag som har vunnit Europa League genom åren.

De mest framstående vinnarna

När det gäller antalet segrar toppar Sevilla FC från Spanien listan. Sevilla har vunnit Europa League sju gånger (2006, 2007, 2014, 2015, 2016, 2020 och 2023). De är följda av Liverpool FC från England, Juventus och Inter Milan från Italien samt Atletico Madrid från Spanien, samtliga med tre segrar vardera.

Spaniens dominans

Spanien har varit det mest framgångsrika landet i Europa League, med totalt 14 segrar. Förutom Sevillas sju titlar har Atletico Madrid vunnit turneringen tre gånger (2010, 2012, 2018) och Real Madrid två. Valencia och Villarreal har vunnit en gång vardera.

Englands och Italiens bidrag

England och Italien har också haft framgångar i Europa League. England har totalt nio titlar, med Liverpool (3), Tottenham Hotspur (2), Manchester United, Chelsea (2) och Ipswich Town som vinnare. Italien har nio titlar, med Inter Milan (3), Juventus (3), Napoli och Parma (2) som vinnare.

Övriga vinnare

Flera andra länder har också haft framgång i Europa League. Tyskland har fem lag som vunnit Europa League- eller Uefacupen-titlar, med Borussia Mönchengladbach, Eintracht Frankfurt, Bayer Leverkusen, Bayern München och Schalke 04 som vinnare. Nederländerna har fyra titlar, med Feyenoord (2), PSV Eindhoven och Ajax som vinnare. Andra länder som har vunnit turneringen är Portugal, Ryssland, Sverige (IFK Göteborg två gånger), Belgien och Ukraina.

Europa League är en turnering som erbjuder spänning och oväntade resultat, vilket återspeglas i den breda spridningen av vinnare. Medan vissa lag och länder har haft mer framgång än andra, har turneringen visat att alla lag har en chans att vinna på den stora scenen. Detta gör Europa League till en av de mest spännande och oförutsägbara fotbollsturneringarna i världen.

Uppdaterad 25 oktober, 2023