Europa League, som vi känner till det idag, är en fotbollsturnering som organiseras av UEFA och är öppen för klubblag från hela Europa. Turneringen, som tidigare var känd som UEFA-cupen, genomgick en omstrukturering och bytte namn till Europa League inför säsongen 2009/2010. Den första klubben att lyfta den nyomdöpta trofén var den spanska klubben Atlético Madrid.

Historien bakom Europa League

Europa League, i dess nuvarande form, är en direkt efterföljare till UEFA-cupen. UEFA-cupen, som startades 1971, var en årlig turnering för europeiska fotbollsklubbar som inte kvalificerade sig till Champions League. I ett försök att öka turneringens status och popularitet beslutade UEFA att omstrukturera och byta namn på turneringen till Europa League inför säsongen 2009/2010.

Den första säsongen av Europa League

Den första säsongen av Europa League inleddes i juli 2009 med kvalificeringsrundor. Totalt 48 klubbar från hela Europa kvalificerade sig till gruppspelet, inklusive lag från traditionellt starka fotbollsnationer som England, Spanien och Tyskland, samt lag från mindre nationer som Vitryssland, Cypern och Lettland.

Efter ett intensivt gruppspel och utslagsrundor stod det klart att finalen skulle spelas mellan Atlético Madrid från Spanien och Fulham från England. Finalmatchen spelades på Hamburg Arena i Tyskland den 12 maj 2010.

Finalmatchen

Finalmatchen mellan Atlético Madrid och Fulham var en spännande och jämn match. Trots att Fulham, som spelade sin första stora europeiska final, gjorde ett starkt motstånd, var det Atlético Madrid som till slut stod som segrare.

Atlético Madrids Diego Forlán blev matchhjälte när han gjorde två mål, inklusive det avgörande målet i förlängningen. Hans andra mål kom i den 116:e minuten och säkrade Atlético Madrids 2-1-seger och deras första titel i den nybildade turneringen.

Atlético Madrids väg till segern

Atlético Madrids väg till finalen var inte enkel. De startade i gruppspelet där de slutade på andra plats i sin grupp bakom Benfica. I utslagsrundorna besegrade de klubbar som Galatasaray, Sporting Lissabon, Valencia och Liverpool innan de ställdes mot Fulham i finalen.

Atlético Madrids seger i den första säsongen av Europa League markerade början på en ny era i europeisk klubbfotboll. Den nya turneringen blev snabbt populär bland klubbar och fans, och har sedan dess vuxit till att bli en av de mest prestigefyllda turneringarna i europeisk fotboll.

Sedan deras seger 2010 har Atlético Madrid fortsatt att vara en stark kraft i europeisk fotboll, inklusive att vinna Europa League igen 2012 och 2018. Deras framgång i den första säsongen av Europa League cementerade deras plats i turneringens historia och visade att den nya turneringen hade potential att bli en stor framgång.

Uppdaterad 17 november, 2023