Expekt

Europa League, tidigare känd som UEFA-cupen, är en av de mest prestigefyllda fotbollsturneringarna i världen. Den samlar toppklubbar från hela Europa i en intensiv konkurrens om äran att bli kontinentens bästa. Men vilken spelare har lyckats vinna denna eftertraktade titel flest gånger? Svaret kan komma som en överraskning för många.

Spelaren med flest Europa League-titlar

Den spelare som har vunnit flest Europa League-titlar är José Antonio Reyes, en spansk fotbollsspelare som spelade som vänsterytter eller som högerytter. Reyes har vunnit denna prestigefyllda turnering fem gånger, vilket är fler än någon annan spelare i turneringens historia. I och med att Sevilla, Reyes tidigare klubb, varit så framgångsrika i Uefa Cupen och Europa League så har Reyes varit framgångsrik i turneringen. Bakom sig lurar bland annat Jesus Navas, Kevin Gameiro och Vicente Iborra på fyra EL-titlar. Skillnaden på Reyes och hans gamla lagkamrater (främst Navas) är tiden i Atletico Madrid där han fick med sig två titlar utöver sina tre titlar med Sevilla.

José Antonio Reyes och hans framstående karriär

Reyes, som föddes den 1 september 1983, började sin professionella fotbollskarriär i Sevilla, en klubb i La Liga, den högsta divisionen i spansk fotboll. Han gjorde sin debut för Sevilla 2000, vid en ålder av bara 16 år. Under sin tid i Sevilla, hjälpte Reyes klubben att vinna UEFA-cupen (nu Europa League) tre gånger i rad, 2006, 2007 och 2014.

Efter Sevilla, spelade Reyes för flera andra toppklubbar, inklusive Arsenal, Real Madrid och Atlético Madrid. Det var under sin tid i Atlético Madrid som han vann sin fjärde och femte Europa League-titel, 2010 och 2012.

Reyes framgångar i Europa League

Reyes framgångar i Europa League är enastående. Han är den enda spelaren i turneringens historia att ha vunnit titeln fem gånger. Dessutom är han den enda spelaren att ha vunnit turneringen med två olika klubbar, Sevilla och Atlético Madrid.

Reyes spelade en avgörande roll i alla sina lag framgångar i Europa League. Han var känd för sin snabbhet, tekniska skicklighet och förmåga att göra mål i avgörande situationer. Hans framträdanden i Europa League-finalerna var alltid minnesvärda, och han bidrog ofta med mål och assist som hjälpte hans lag att säkra titeln.

Reyes tragiska bortgång

Tragiskt nog dog Reyes i en bilolycka den 1 juni 2019, vid en ålder av bara 35 år. Hans död var en stor förlust för fotbollsvärlden, och han kommer alltid att bli ihågkommen som en av de mest framstående spelarna i Europa League historia.

Trots hans tidiga bortgång, kommer Reyes framgångar i Europa League alltid att vara en del av hans arv. Han har satt en standard som kommer att vara svår för framtida spelare att matcha. Hans fem titlar i turneringen står som ett bevis på hans skicklighet, uthållighet och framgång som fotbollsspelare.

Uppdaterad 15 november, 2023