Svenska Fotbollförbundet (SvFF) har tillsatt Håkan Sjöstrands ersättare som generalsekreterare. Andrea Möllerberg blir nu första kvinna på posten från och med 1 november.

Under onsdagen kom ett efterlängtat besked från Svenska Fotbollförbundet då man gjort klart med en ny generalsekreterare. Efter att Håkan Sjöstrand i mars 2023 meddelat att han lämnar Svenska Fotbollförbundet vid årsskiftet 2023/2024 så har förbundet letat febrilt efter en ersättare. I förra veckan avslöjade Fotbollskanalen att valet skulle falla på Andrea Möllerberg. Och nu står det klart.

Som första kvinna ska nu Andrea Möllerberg leda den dagliga verksamheten på SvFF:s kansli och svensk fotboll framåt från och med att hon tillträder den 1 november.

– De frågor jag främst kommer att driva grundar sig i det uppdrag jag får av förbundsstyrelsen, vilket i sin tur bygger på vad våra medlemmar vill med svensk fotboll. Dock ser jag själv tre områden som jag anser är extra viktiga. Det första är en enad svensk fotboll där Svenska Fotbollförbundet, distrikten och våra intresseorganisationer Svensk Elitfotboll, Elitfotboll dam och Ettanfotboll, arbetar närmare varandra för att stärka svensk fotboll nationellt och internationellt. Vi behöver ha en vass elit- och elitförberedande fotboll, men inte på bekostnad av breddfotbollen, säger Andrea Möllerberg till SvFF:s hemsida och fortsätter:

– Vidare vill jag att SvFF tillsammans med alla parter inom fotbollsrörelsen verkar för att skapa en trygg upplevelse för spelare, domare och publik. Detta gäller på och runt vår elitfotboll, men även hela vägen ner till barn- och ungdomsfotboll. En tredje inriktning, som jag genuint tror på och vill fortsätta utveckla, är att en mer jämställd fotboll leder till en mer jämlik fotboll.

Andrea Möllerberg kommer närmast från distriktschef på Stockholms Fotbollförbund men är uppväxt i Kalmar. Hon är sedan tidigare elitsimmare och har tävlat för Sverige i EM, enligt SvFF.

Tidigare erfarenheter

Källa: SvFF

Urval av tidigare uppdrag:
Distriktschef Stockholms Fotbollförbund (2019-2023)
Affärsområdeschef Arenakoncernen AB (2016-2019)
Försäljningschef Prioritet Finans (2014-2016)
Styrelseledamot i Svenska Triathlonförbunet
Ordförande kultur- och fritidsnämnden Upplands-Väsby
Kommunpolitiker för Väsbys Bästa (lokalt parti)

Föreningsbakgrund:
Tidigare ordförande i Bollstanäs SK:s fotbollssektion.

Idrottsbakgrund:
Elitsimmare med SM-guld som senior och junior bakom sig samt deltagande i EM.

Uppdaterad 27 september, 2023