Expekt

Spanien saknar två nyckelspelare i EM-semifinalen mot Frankrike. Men vilka fler lag saknar spelare och vilka regler gäller egentligen i EM-semifinalerna 2024? Kan man bli avstängd in till finalen? Vi går igenom förutsättningarna.

Det  är egentligen bara Spanien som saknar spelare in till EM-semifinalerna. Spanjorerna saknar högerbacken Dani Carvajal och mittbacken Robin Le Normand. Tråkigt nog får den sistnämnda INTE bilda ett helfranskt mittbackspar med Aymeric Laporte i Spaniens backlinje. Krångligt väl? Ja! Le Normand och Laporte är nämligen fransmän båda två men också med en tid i spansk (baskisk) fotboll i Real Sociedad respektive Athletic Bilbao. Man har därmed fått spanska pass och valt spel för Spanien istället för Frankrike. Men Le Normand är alltså en av två avstängda spelare till semifinalerna i EM 2024, tillsammans med lagkamrat Carvajal.

Kan man bli avstängd till EM-finalen?

Endast om en spelare ådrar sig ett rött kort i semifinalen så kommer man att stängas av till EM-finalen 2024. De gula korten raderas nämligen efter kvartsfinalen och samtliga spelare står på noll gula kort i protokollet. Förutom de spelare som redan är avstängda, alltså.

Vad gäller med gula kort i semifinalen av EM?

De spelare som ådrog sig två gula kort mellan gruppspelet och kvartsfinalen är avstängda till EM-semin (Dani Carvajal, Robin Le Normand). Men korten nollställs nu. Man kan alltså inte få ett gult kort i en EM-semifinal och bli avstängd till en EM-final.

Detta gäller:

En spelare som har fått två gula kort före semifinalspelet stängs av i en match (semifinalen). Det gäller också om en spelare ådragit sig fyra gula kort i turneringen, exempelvis två i gruppspelet samt ett i åttondelsfinal och ett i kvartsfinal. Om en spelare får två gula kort i gruppspelet, åttondelsfinalen och kvartsfinalen kommer han alltså att uteslutas från semifinalen, om laget går vidare.

Alla tidigare ackumulerade gula kort kommer dock att raderas för att ge spelarna en nystart om de skulle få ett gult kort i semifinalen och därmed vara tillgängliga för finalen (gäller alltså de som kan delta i semifinalen).
En spelare kan endast stängas av till EM-finalen om han får ett rött kort i semifinalen.

Avstängda spelare i EM-semifinalerna

Spanien:
Dani Carvajal, Robin Le Normand.

Frankrike:
Inga.

England:
Inga.

Nederländerna:
Inga.