Expekt

Domenico Tedesco har förlorat sin första match som belgisk förbundskapten. Efter premiärtorsken mot Slovakien var förbundskaptenen ändå inte allt för missnöjd, även om han helst inte vill prata om det sena VAR-beslutet som låg Belgien i fatet.
– Det är svårt för mig att prata om det, säger Tedesco på presskonferensen i Frankfurt.

Belgien fick en fiaskostart på EM 2024 i Tyskland efter premiärförlusten mot Slovakien med 0-1. Efter det tunga poängtappet mötte Domenico Tedesco upp media på presskonferensen i Frankfurt, efter sin första förlust som förbundskapten för Belgien.

– Vi visste att förlusten skulle komma någon dag, men tråkigt nog kom den idag. Jag hade hellre sett att den kom i någon träningsmatch. Men jag är ändå nöjd med insatsen. Vi skapade många stora chanser och om vi bara hade fått in det första målet hade det sett annorlunda ut.

– Vi pressade högt och vann mycket bollar, det enda som inte satt perfekt var målskyttet och de missade chanserna. För vi hade många stora och bra målchanser. Normalt sett förlorar du inte en sån här match, där de bara hade ett skott på mål i första halvlek, säger Tedesco.

Förbundskaptenen har rätt. Belgien hade dessutom två bollar i mål från Romelu Lukaku i början av andra halvlek och i slutet av matchen, där två VAR-granskningar dömde bort målen för offside och hands. Lukaku hade också bud på mer. Men Tedesco är inte orolig för att han ska behöva prata med den rutinerade anfallaren för att ingjuta självförtroende för resten av EM.

– Han har spelat för Belgien under en lång tid och har gjort en hel del mål (84, reds anm.). Jag behöver inte berätta för honom hur han ska göra mål. Han gjorde två mål idag men de blev uppenbarligen bortdömda. Om han vill prata med mig finns jag här, men han vet var målet finns, säger Tedesco om Lukaku.

Romelu Lukaku såg alltså ut att bli kvitteringsskytt för Belgien vid två tillfällen. Det andra målet kom i matchminut 86 efter ett fint förarbete från Lois Openda på vänsterkanten. Men efter det belgiska måljublet fick VAR-domarna syn på att bollen tagit på Opendas hand i en kort sekvens före den målgivande passningen. Och målet dömdes bort.

Det var ingen medveten medtagning av boll från Openda, men enligt VAR-domarnas sensorer i bollen var det en liten touch som gav effekt på ”känsel-radarn”. Och den turkiska huvuddomaren bedömde situationen som att det var hands på grund av att sensorerna reagerade.

– Det är svårt för mig att prata om det, i några längre termer. För mig är det så här: hade vi vunnit så hade jag förmodligen kunnat prata mer om det. Men nu förlorade vi och jag vill vara en bra förlorare. Så jag tror inte att vi ska prata mer om det. Vi litar på VAR-domarna. Säger de att det är handboll så är det handboll, säger Tedesco om VAR-situationen.

En annan spelare som var bra för Belgien i stunder var Jeremy Doku. Han blev dock avgörande i fel riktning när han i början av matchen slog en pass rakt i gapet till Slovakien som nyttjade misstaget genom att göra 0-1, till matchens enda mål. Något som var tungt för Belgien och Domenico Tedesco.

– Det är såklart jobbigt för honom men också för mig och laget. Han förtjänade verkligen inte det som hände. Men det är en del av spelet. Du kommer inte göra några mål utan misstag i en match. Vi pratar bara mer om det nu bara för att det blev avgörande idag, säger Tedesco.

EM-fotboll.se är ackrediterad media hos UEFA och har tillgång till presskonferenser den vägen. Reporter Juuso Sallinen är dessutom på plats i Tyskland för sajtens räkning.

Uppdaterad 17 juni, 2024