Expekt

Två olika spelare. Två olika gester. Två olika bedömningar. UEFA har nu offentliggjort sina beslut kring Merih Demiral och Jude Bellingham inför kvartsfinalerna i EM. Den sistnämnda frias medan Demiral stängs av från EM-kvartsfinalen.

För bara ett par dagar sedan var Merih Demiral en stor turkisk hjälte efter sina två mål i åttondelsfinalen mot Österrike. Men mittbackens två mål hamnade nästan i skuggan i resten av Europa, efter att Demiral stått för en gest efter kvartsfinalavancemanget. Demiral gjorde tecknet för ”Grå vargarna” i samband med segern mot Österrike. Grå vargarna är en högerextremistisk organisation i Turkiet, som historiskt sett har många människors liv på sitt samvete.

– Man kan kalla det för en väldigt extrem högerorganisation, extremnationalistisk. Många skulle också kalla det för en terroristorganisation, har TV4:s utrikeskorrespondent Jona Källgren tidigare sagt till TV4/Fotbollskanalen.

– Att göra det (gesten) i Tyskland är särskilt kontroversiellt eftersom Tyskland har en stor turkisk minoritet i landet. Det bor flera miljoner turktalande i Tyskland. Många har kanske sympatier för Grå vargarna, men många har definitivt inte det. Det som gör det ännu mer kontroversiellt är att det också finns en stor kurdisk befolkning i Tyskland, vilket är organisationens absoluta huvudmotståndare.

Kontroversiellt var ordet kring Demirals beslut. Och kanske till och med dumt. Mittbacken, som alltså var avgörande mot Österrike, missar nämligen kvartsfinalen mot Nederländerna. UEFA har beslutat att stänga av Demiral i två matcher. Skulle Turkiet avancera till semifinal så missar den tidigare Juventus-backen även den kampen.

Jude Bellingham då? Han stod för någon slags obscen gest efter sitt 1-1-mål mot Slovakien i EM-åttondelsfinalen för England. Gesten tycktes rikta sig mot den slovakiska bänken men enligt Bellingham själv skulle den rikta sig mot hans vänner på läktaren. Nåja. Avstängd blir han åtminstone inte. UEFA bedömer gesten som olämplig men inte tillräckligt för att Real Madrid-stjärnan ska stängas av från spel. Han får istället böta 30 000 euro för det olämpliga beteendet, men han spelar kvartsfinalen mot Schweiz imorgon (lördag).