Expekt

UEFA har beslutat att inte fullfölja matchen mellan Sverige och Belgien i herrarnas EM-kval. Det meddelar det europeiska fotbollförbundet på sin hemsida.

I måndags skedde ett fruktansvärt dåd i centrala Bryssel när tre svenska landslagssupportrar blev skjutna på väg till EM-kvalmatchen mellan Belgien och Sverige. Två av männen i sällskapet sköts till döds av en ensam gärningsman som morgonen därpå själv blev skjuten till döds av belgisk polis. Dådet skakade hela fotbollsvärlden. När det svenska herrlandslaget fick nyheterna i halvtidspausen av EM-kvalmatchen tog man, i samråd med de belgiska spelarna, beslutet att inte återuppta matchen där och då. Och nu har UEFA meddelat att matchen inte heller kommer att återupptas eller spelas om i något senare skede. Matchen kommer i pappren att sluta 1-1 vilket var resultatet i halvtid.

– Det är bra att UEFA kommit fram till ett beslut och att det blev så som vi önskade, men allt det sportsliga kommer i andra hand. Vi vill tacka för allt det stöd som företrädare för UEFA, det belgiska förbundet och belgiska myndigheter samt, inte minst, de belgiska supportrarna visat oss efter de tragiska händelserna i måndags, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand till förbundets hemsida och fortsätter:

– Våra tankar går i första hand till offren och deras anhöriga. Det är oerhört viktigt att vi inom fotbollen står upp tillsammans och visar att vi står enade i kampen mot terrorn. Att oskyldiga svenska supportrar blivit måltavlor är fruktansvärt och det är svårt att här och nu överblicka vilka konsekvenser dessa händelser får framåt. Vi har en helt ny situation och vi behöver kunna ge trygghet till de som verkar inom fotbollen, inte minst våra supportrar.

Beslutet från UEFA är taget utifrån tankar från både SvFF och det belgiska förbundet där inget av förbunden såg någon anledning att återuppta matchen då Sverige inte kan nå EM oavsett och där Belgien redan är klara för Europamästerskapet nästa år. Matchen skrivs som oavgjord (1-1) och båda lagen får en poäng i kvalgrupp F.

Uppdaterad 19 oktober, 2023