Sveriges F18-landslag har spelat två landskamper i Medelpad. Blågult slutade tvåa i trenationsturneringen, efter seger mot Norge och förlust mot Island.

Igår (tisdag) avslutade F18-landslaget sitt äventyr i Medelpad för att sparka igång den nya landslagssäsongen. I oktober väntar EM-kval för det talangfulla landslaget, med möten mot Turkiet, Grekland och Nederländerna.

Men landslaget har alltså genrepat inför EM-kvalet på svensk mark. Med två landskamper i Medelpad (Stöde och Timrå) så har Sverige fått med sig bra värdemätare inför kvalspelet.

Först ut var Norge på Stöde IP den 2 september. En match som Sverige vann med 3-2 efter en härlig och målrik tillställning. Matilda Nildén gav Sverige ledningen efter 22 minuter, assisterade av Lisa Björk. Efter att Norge kvitterat till 1-1 var samme Björk framme och gav Sverige ledningen till 2-1 efter ett fint skott med vänsterfoten. Tidigt i den andra halvleken kvitterade Norge till 2-2 genom tvåmålsskytten Cathinka Tandberg. Men Sverige skulle få det sista ordet, och detta genom deras tvåmålsskytt: Lisa Björk. Umeå-spelaren sköt dit sitt andra mål för dagen med högerfoten denna gång, med ett väldigt fint avslut i bortre gaveln. Målet blev det sista i matchen, med dryga kvarten kvar att spela. Sverige vann med 3-2 och tog en stor skalp mot ett väldigt skickligt Norge.

Den andra matchen för landslaget var mot Island tisdagen den 6 september, på Timrå IP. En match som Sverige kommer minnas som en match med stort bollinnehav och med blågult i förarsätet, men som resulterade i förlust. Island är ett starkt landslag, med ett starkt kollektiv och individuellt skickliga spelare. Men Sverige var det lag som förde matchen och som skapade flest chanser. Efter en mållös första halvlek spräckte Sverige nollan i den andra när Maja Landin spelade in ett inlägg till Cajsa Rubensson, som läckert satte dit 1-0 för Sverige. Ett mål som var förlösande och välförtjänt. Sverige såg länge ut att hålla i ledningen men i den 83:e minuten slarvade Sverige centralt, vilket gav Island chansen att kvittera till 1-1. Tre minuter senare (i matchminut 86) hade Island vänt på steken till 1-2, vilket också blev slutresultatet. Ett starkt Sverige över 80 minuter fick se matchen rinna dem ur händerna under de sista tio.

Blågult slutar tvåa i trenationsturneringen bakom Norge (med bättre målskillnad) och avslutar turneringen i Medelpad med en seger och en förlust. En godkänd landslagssamling från förbundskapten Caroline Sjöblom och hennes landslag. En rolig sak att ta med sig från veckan i Medelpad är att drygt 600 personer såg F18-landslagets matcher på plats på Stöde IP och i Timrå.

Se hela F18-truppen till samlingen HÄR.

Matchstatistik

Sverige-Norge, 3-2

Målskyttar Sverige:
Lisa Björk 2, Matilda Nildén

Målskytt Norge: 
Cathinka Tandberg 2

Sveriges startelva:

Elvira Björklund

Liwa Nilsson, Sofia Reidy, Hedda Johansson, Maja Landin

Lisa Björk, Emilia Pelgander (ut ’89), Mercy Sabuni Söderling, Hanna Stenberg (ut ’63)

Chloe Eriksson (ut ’63), Matilda Nildén (ut ’63)

Inhoppare:
Saga Swedman (’63), Louise Larsson (’63), Cajsa Rubensson (’63), Jo-Anne Agbor-Tataw Cronqvist (’89).

Sverige-Island, 1-2

Målskytt Sverige:
Cajsa Rubensson

Målskyttar Island:
Emelia Osk Oskarsdottir, Irena Hethinsdottir Gonzalez

Sveriges startelva:

Amanda Aldén

Liwa Nilsson (ut ’46), Sofia Reidy, Jo-Anne Agbor-Tataw Cronqvist (ut ’82), Maja Landin

Lisa Björk (ut ’46), Emilia Pelgander (ut ’64), Mercy Sabuni Söderling (ut ’46), Louise Larsson

Cajsa Rubensson (ut ’64), Saga Swedman

Inhoppare:
Emma Widesjö (’46), Nicole Ruiz Granados (’46), Lucia Duras (’46), Chloe Eriksson (’64), Lisa Frisk (’64), Hedda Johansson (’82).

Uppdaterad 7 september, 2022