F19-landslaget vann sin första av tre matcher i EM-kvalet. Lisa Björk, Ellen Wangerheim och Matilda Vinberg gjorde Sveriges mål i 4-2 segern mot Polen.

Sveriges F19-landslag befinner sig nu i Borås för att spela EM-kval mot Danmark, Kroatien och Polen. När Sverige tog emot de sistnämnda på Borås Arena i premiärmatchen av det sista EM-kvalet så var Sverige smått överlägset.

Hammarbys Ellen Wangerheim gav Sverige ledningen i den 29:e matchminuten efter ett snyggt skott med vänstern uppe i krysset bakom Polens målvakt. Bara dryga minuten senare så utökade Sverige sin ledning genom Lisa Björk, till vardags i Umeå IK. Ledningen till 2-0 stod sig till halvtidspaus. I andra halvlek fick sedan Sverige en drömstart när Matilda Vinberg (Hammarby) sköt in 3-0 via en polsk försvarare.

I snöstormen på Borås Arena så fick Polen turligt med sig en reducering till 3-1 efter en lång frispark som letade sig in bakom Serina Iddrisu Backmark (AIK) i det svenska målet.

Men istället för någon polsk slutforcering så kunde Lisa Björk rulla in sitt andra mål i matchen till 4-1 med kvarten kvar av matchen. Umeå-mittfältaren blev dock inte sista målskytt i matchen då Polen fick in ännu en reducering i matchens slutskede, efter en hörna.

Seger till Sverige med 4-2 i premiären av EM-kvalet vilket vittnar om en bra start för blågult på hemmaplan. Förbundskapten Caroline Sjöblom är både nöjd och missnöjd efter onsdagens tuffa drabbning.

– En otroligt skön seger. Vi har förlorat tuffa matcher mot Polen förut (0-1, 1-2), så vi visste att vi hade en tuff uppgift idag. Vi hade ett antal fokuspunkter inför matchen som slog väl ut, sen gör Polen en del taktiska förändringar som vi får svara på. Men jag är väldigt nöjd med spelet och hur vi tar oss an Polens uppställning, säger Caroline Sjöblom till Svenska Fotbollförbundets hemsida och fortsätter:

– Vi är för svaga på dom defensiva fasta situationerna, där måste vi bli bättre. Vi släpper in Polen i matchen, jag hade varit överlycklig med 4-0 idag men vi fick med oss lite att tänka på.

Parallellt med Sveriges seger så besegrade Danmark sin motståndare Kroatien med 2-0. Nästkommande matcher för Sverige är den 9 april mot Kroatien med matchstart 18:30 på Borås Arena. Den 12 april kan allt avgöras mot Danmark om vilka som tar hem gruppsegern och därmed tar sig till EM. Alla Sveriges matcher sänds på Svenskfotboll.se.

Sverige – Polen 4-2 (2-0)

Sveriges målskyttar: Lisa Björk 2, Ellen Wangerheim, Matilda Vinberg

Så startade Sverige

12 Serina Backmark

2 Hanna Wijk – 5 Athinna Persson Lundgren [K] – 20 Lisa Löwing – 3 Evelina Duljan

11 Lisa Björk – 18 Bea Sprung – 7 Emilia Pelgander – 13 Matilda Vinberg

14 Ellen Wangerheim – 9 Svea Rehnberg.

Inhoppare:

Sara Eriksson, Johanna Svedberg, Nesrin Akgün, Felicia Jastré Högberg, Anna Sandberg.

Ej använda avbytare:

Elvira Björklund (mv), Elma Junttila Nelhage, Linnea Folkow, Sofia Reidy

Återstående spelschema:

EM-kval. Matcherna sänds på Svenskfotboll.se

9 april:
Sverige – Kroatien, Borås Arena
18:30

12 april:
Sverige – Danmark, Borås Arena
18:00

Uppdaterad 29 april, 2022