Expekt

Lagom tills herrarnas Europamästerskap rundas av om drygt tre veckor, kommer Europas damlandslag fortsätta sin kvalificering till nästa sommars mästerskap. Idag presenterade Peter Gerhardsson den trupp som ska göra allt för att sig direkt till EM 2025 genom de två sista kvalmötena med Frankrike och England.

– Det är en oerhört intressant och spännande samling som väntar oss. Vi vet att matchen hemma mot England kommer vara helt avgörande, men siktar givetvis på att göra ett bra resultat borta mot Frankrike för att ge oss själva möjligheten att även ha målskillnaden på vår sida inför Englandsmatchen, säger förbundskapten Peter Gerhardsson i ett pressmeddelande i samband med truppsläppet.

Truppen som tagits ut innehåller fler spelare än vanligt, detta då ett flertal namn går in i samlingen med en varning som kan innebära att man missar hemmamatchen mot England om man missköter sig i det första kvalmötet. Sammanlagt är det 27 spelare: 23 utespelare och 4 målvakter. Gerhardsson säger dock att en målvakt kommer tvingas lämna samlingen innan avresa till Frankrike.

En överraskande spelare är Felicia Schröder, som spelade EM med det svenska U17-landslaget så sent som i maj månad. Kort därefter togs hon ut för U23-landslaget vid deras fyrnationsturnering i juni och kliver nu alltså in i seniorlaget. En ytterligare debutant blir Evelyn Ijeh, som även hon spelat med U23-laget.

– Evelyn och Felicia har vi tyckt är väldigt intressanta. De fick mäta sig med Tysklands U23, vilket är en hög nivå, och visade där att man är väldigt bra. De ser båda väldigt formstarka ut, säger Gerhardsson om debutanterna.

Om man tittar på svenska klubbar så är det främst BK Häcken som finns representerade med fem uttagna spelare. Andra svenska lag som har med spelare är Hammarby IF och IFK Norrköping.

För att Sverige ska gå direkt till EM krävs det att man håller sig kvar i tabellens övre skikt, där man just nu står på sju poäng bakom Frankrike på nio poäng. England är samtidigt hack i häl på en tredjeplats med sju poäng, där det endast är målskillnaden som skiljer de åt från Sverige. Irland är i sin tur inte något hot i sammanhanget, då de stor på noll poäng efter fyra matcher.

Sveriges trupp till juli månads EM-kval

Målvakter

Jennifer Falk, BK Häcken
Emma Holmgren, Levante UD
Zećira Mušović, Chelsea FC

Backar

Jonna Andersson, Hammarby IF
Nathalie Björn, Chelsea FC
Magdalena Eriksson, FC Bayern München
Hanna Glas, Kansas City Current
Emma Kullberg, Brighton & Hove Albion
Hanna Lundkvist, San Diego Wave FC
Josefine Rybrink, BK Häcken
Anna Sandberg, BK Häcken
Linda Sembrant, FC Bayern München

Anfallare/forwards

Filippa Angeldahl, Manchenster City FC
Kosovare Asllani, AC Milan
Hanna Bennison, Everton FC
My Cato, IFK Norrköping
Evelyn Ijeh, AC Milan
Sofia Jakobsson, San Diego Wave FC
Madelene Janogy, ACF Fiorentina
Rosa Kafaji, BK Häcken
Fridolina Rolfö, FC Barcelona
Elin Rubensson, Houston Dash
Johanna Rytting Kaneryd, Chelsea FC
Felicia Schröder, BK Häcken
Matilda Vinberg, Tottenham Hotspur FC
Julia Zigiotti Olme, Brighton & Hove Albion

Sveriges matcher under kvalet

Fredag 12 juli kl. 21:10 Frankrike-Sverige

Tisdag 16 juli kl. 19:00 Sverige-England

Uppdaterad 7 juli, 2024