Expekt

Det blev stor underhållning i Köln när Skottland och Schweiz gjorde upp i sin viktiga andra match i årets mästerskap. Mötet må ha slutat oavgjort, men det blev ändå ett resultat som bägge lag kan vara nöjda med.

EM-dagen inleddes med att både Tyskland och Schweiz stod på tre poäng i grupp A. Efter Tysklands seger mot Ungern under den tidigare kvällen sattes en liten extra press på Schweiz, som därmed var tvungen att ta en trepoängare mot Skottland för att redan nu kunna säkra en plats i slutspelet tillsammans med Tyskland. Vid något annat resultat skulle avgörandet skjutas på fram till söndag.

I den schweiziska truppen fick Xherdan Shaqiri chansen i elvan istället för Kwadwo Duah, som nätade i matchen mot Skottland. Skottland valde i sin tur att byta bort Ryan Porteous, som var avstängd i matchen, och Ryan Christie mot Grant Hanley och Billy Gilmour.

Första halvlek

Inledningen av matchen bjöd inte på något självklart spel, utan bägge lag inledde med att känna försiktigt på motståndarna. Men efter 13 minuter kom plötsligt matchens första mål när Skottland kunde vända spelet från egna straffområdet och hela vägen fram till motståndarnas planhalva. Där kunde ett skott från Scott McTominay gå på en schweizisk spelares fot och in i mål. Skottlands andra mål i mästerskapet och det andra som kommit genom ett självmål från motståndarnas håll.

Schweiz skulle dock få in en boll för egen räkning där Xherdan Shaqiri utnyttjade skotskt tapp av bollen inom laget. Chicago Fire-stjärnan gjorde i och med detta sitt tionde mästerskapsmål, där bollen placerades högt upp i det vänstra hörnet. Målet gav laget en nytändning där bland annat Silvan Widmer stod för ett fint skott som gick något för högt. Laget fortsatte löpa i hög hastighet och satte rejäl press på de skotska backarna. Bland annat kunde Dan Ndoye placerade en boll som målvakten Angus Gunn kunde rädda på nära håll. Situationen följdes av en hörna där returen kunde placeras i det skotska målet. Efter videogranskning dömdes dock målet bort på grund av offside.

Skotsk hörna i slutminuterna där Adams skott kom till avslut över kortlinjen. Spelet vände därefter mot Skottlands mål där Granit Xhaka fick ett fint läge som Gunn fick dyka för att rädda. Skottland kunde efter att ha lugnat ner spelet pressa det schweiziska försvaret på tilläggstid, men lyckades aldrig få till något riktigt vasst försök på mål.

Andra halvlek

När lagen åter kom ut på planen  var det främst Skottland som lade press på sina motståndare. En otäck situation där schweiziska backen Manuel Akanji landade på axeln efter en kollision resulterade i mötets första gula kort som gick till Scott McTominay, men trots detta körde laget på. På vänsterkanten visade Andrew Robertson återkommande upp sig och kunde spela upp bollen högt på banan.

Schweiz började sakta men säkert spela in sig och Ruben Vargas kunde lägga in ett avslut som hamnade i famnen hos Gunn. Ndoye kom i sin tur ännu närmare med ett skott rakt framifrån, men även här kunde Gunn blockera och bollen passerade precis utanför mål. I samma situation drog Kieran Tienery på sig en skada i låret och fick bäras ut på bår, vilket gav det första bytet för Skottland. I samma veva fick även Breel Embolo, målskytt i premiären mot Ungern, komma till spel för Schweiz.

Skott mot skotskt mål för Vargas på vänsterkanten som dessvärre gick en bra bit utanför. Billy Gilmour kunde därefter leverera ett skott utifrån för Skottland, men det schweiziska försvaret kunde blockera detta. Frispark för Skottland hade därefter kunnat ge laget ett ledningsmål, där Grant Hanley tog emot bollen med pannan och placerade den rakt i stolpen, ett skott som gav ett högt dån på arenan.

Momentum skiftade efter superläget där Skottland ökade pressen. Med noll poäng i tabellen hade laget en något större press på sig jämfört med Schweiz som ändå skulle stå med ena foten i EM-slutspel även vid ett oavgjort resultat. I publik-kampen hördes och syntes det åtminstone att Skottland hade ett övertag, då deras närmare 40 000 tillresta supportrar ständigt skanderade sina kampsånger för att hela fram sitt lag till en ny ledning.

Ny chans för Ndoye med dryga kvarten kvar på ett liknande inlägg som senast. Även McTominay kom nära för Skottlands del, men hans hårda skott blockades av Rodríguez. Embolo kunde därefter gå fri mot det skotska målet och chippa in bollen, men detta blev ännu ett mål som dömdes bort för Schweiz del.

Dubbla byten för Schweiz med fem minuter kvar av ordinarie tid och in med friska ben på både försvars- och anfallssidan. Bägge lag tryckte på och tog väl vara på tiden med boll. En schweizisk frispark från Fabian Rieder togs emot av Zeki Amdouni som nickade till bollen som gick tätt utanför.

Inför de fyra minuternas tilläggstid gjorde Skottland dubbla byten på anfallssidan för att öka sina chanser för en trepoängare. Laget fick snabbt till ett skott som dessvärre gick högt över. Schweiz drog i sin tur ner på tempot allt för att hålla i ställningen, som hölls till 1-1 ända till slutsignal.

Med en delad poäng står Schweiz på fyra poäng inför den sista matchen mot Tyskland, samtidigt som Skottland tar grepp om tredjeplatsen i tabellen med sin första poäng. De möter i sin tur Ungern i sin gruppspelsavslutning på söndag, där en trepoängare tar laget upp på fyra poäng vilket kan ta laget till slutspel som en av de bästa grupptreorna.

Skottland-Schweiz 1-1 (1-1)

13′ 1-0 Fabian Schär (självmål, tilldelades senare till Scott McTominay)
26′ 1-1 Xherdan Shaqiri

Skottlands startelva: Gunn – Ralston, Hendry, Hanley, Tierney, Robertson – McTominay, Gilmour, McGregor, McGinn – Adams

Schweiz startelva: Sommer – Schär, Akanji, Rodriguez – Widmer, Xhaka, Freuler, Shaqiri – Aebischer, Ndoye, Vargas

Uppdaterad 19 juni, 2024