Expekt

Värdnationen höll för favoritskapet, men motståndarna gav dem ändå en tuff match. Ta del av vår summering utav Tyskland-Ungern i fotbolls EM 2024.

Medans Tyskland gick in i matchen med en seger i ryggen (5-2 mot Skottland) hoppades Ungern på bättre resultat än det i öppningsmötet med Schweiz (1-3).

Tyskland ställde upp med exakt samma manskap som i premiären mot Skottland, samtidigt som Ungern gjorde tre ändringar i sitt 4-3-4 spel där Attila Fiola, Márton Dárdai och Bendegúz Bolla, de två sistnämnda inhoppare mot Schweiz, nu fick chans från start.

Första halvlek

Direkt efter avspark råkade tyskarna leverera bollen till Ungern genom en slutpass, som resulterade i ett skott mot Manuel Neuer i det tyska målet. Tyskland kunde därefter få över bollen till egen anfallszon där Ungern visade fint försvarsarbete. Péter Gulácsi i det ungerska målet fick dock känna på bollen efter ett skott från Kai Havertz.

Samme Havertz var även framme i den elfte minuten där han i boxen fick till ett farligt avslut som slutligen nickades bort av en ungersk utespelare efter en touch på Gulácsi. Situationen följdes av en hörna som även den visade att 1-0 låg i luften.

En kvart in i mötet visade statistiken på ett tyskt övertag i spel med boll (70%), men samtidigt hade båda lag hunnit med lika många farliga lägen vilket tydde på att det fortfarande var helt öppet för bägge lag att ta ledningen. Det skulle till slut bli Tyskland som lyckades med detta. Efter en rörig situation framför det ungerska målet lyckades Jamal Musiala få in bollen via en studs på ett ungerskt knä och ribban. Situationen, där İlkay Gündoğan kolliderade med Willi Orbán i boxen kort innan målet kom, granskades av videodomarna men målet dömdes till slut som giltigt.

Ungern satte därefter fart mot det tyska målet, där Milos Kerkez föll efter en kollision med Antonio Rüdiger som resulterade i en ungersk frispark. Bollen räddades av Neuer, men hamnade liggandes på mållinjen där en ungersk utespelare var på returen innan den kunde rensas bort av det tyska försvaret. Bara minuter senare kunde Milos Kerkez spurta fri mot mål från mittlinjen till straffområdet, där Dominik Szoboszlai tog passningen som dessvärre resulterade i ett skott som gick högt över mål.

Det höga tempot från bägge lag höll i sig under större del av halvleken och i den 44:e minuten var Tyskland otroligt nära att sätta 2-0. Bollen tog i nätet, men på utsidan, något som man i vissa vinklar skulle ha kunnat missta för ett faktiskt mål. Det var till och med så att en stor del av arenan började jubla innan de lika snabbt förstod att det inte handlade om något faktiskt mål.

Men innan det var dags för paus så skulle faktiskt ytterligare en boll hamna i mål. En ungersk frispark hamnade i nätet efter att Roland Sallai nickat in returen. Målet dömdes dock snabbt som ogiltigt på grund av offside.

Andra halvlek

Båda lag inledde den andra halvleken något lugnare, men lägena fanns fortfarande där. Tyskland såg något hetare ut, men marginalerna mellan lagen var ändå små. Toni Kroos, Tysklands mittfältare som i och med EM gör sitt sista framträdande med landslaget, hamnade fri mitt framför mål och kunde skjuta en tysk retur rakt mot mål, något som Gulácsi lyckades rädda med vänsterhanden.

Dryga timmen in kom matchens första byten när Tyskland plockade in Nicklas Füllkrug och Leroy Sané i anfallet. Medans duon försökte komma in i spel kunde Ungern få spel i anfallszon, där Barnabás Varga var den som kom närmast en kvittering med ett skott som gick över mål.

Kvittering skulle det dock inte bli, utan istället kom 2-0 för Tyskland i den 67:e minuten. Efter att näst intill hela den tyska uppställningen fått känna på bollen under ett och samma anfall kunde lagkaptenen İlkay Gündoğan lägga den sista stöten.

Målet följdes av ytterligare två tyska byten, där fokus lades på att förstärka försvarssidan. Trots detta kunde laget fortsatt leverera fint på anfallssidan. Även Ungern drog till med dubbla byten där man istället valde att förstärka sitt anfall med Martin Ádám som genast klev fram och visade upp sig. Men åtta minuter kvar var han nära att få tag på bollen i samband med en hörna, där det fanns läge för att nicka in en reducering.

Hela det tyska laget kunde gemensamt spela högt upp på den tyska planhalvan och lägga stor press på Ungern trots sin tvåmålsledning. Det var tydligt att laget var ute efter att spika igen matchen och i princip bli det första laget klart för åttondelsfinal. Ungern i sin tur kunde få till ett farligt läge i slutminuterna där bollen räddades på mållinjen. Laget fortsatte spela farligt men hade samtidig inget att förlora på det. Resultatet stod sig dock matchen ut och när slutsignal ljöd kunde hemmapubliken jubla högt på arenan i Stuttgart.

Tyskland klättrar nu upp på sex poäng i grupp A och har indirekt ena foten i EM-slutspel. Dock finns det fortfarande saker som måste falla i lagets väg för att biljetten vidare på EM-resan ska kunna bokas. Här kan du läsa om alla scenarion för upplösningen i grupp A.

På söndag stänger Tyskland grupp A mot Schweiz, samtidigt som Ungern ställs mot Skottland.

Tyskland-Ungern 2-0 (1-0)

22′ 1-0 Jamal Musiala
67′ 2-0
İlkay Gündoğan

Tysklands startelva: Neuer – Kimmich, Rüdiger, Tah, Mittelstädt – Andrich, Kroos – Musiala, Gündoğan, Wirtz – Havertz

Ungerns startelvaGulácsi – Fiola, Orbán, Dárdai – Bolla, Nagy, Schäfer, Kerkez – Sallai, Varga, Szoboszlai

Uppdaterad 19 juni, 2024