Unibet

Uppdaterad 27 juli, 2022

Efter det tunga uttåget ur Europamästerskapet är nu Sveriges turnering till ända. Se EM-fotbolls betyg på alla svenska spelare nedan tillsammans med en kommentar.

Det blev en jobbig match för svensk del mot England där värdnationen, med publiken i ryggen, tog sig till EM-final. Men vårt folkkära landslag måste kunna komma ut ur detta mästerskap med flaggan i topp. Bland de fyra bästa nationerna i Europa, och en stor bredd i truppen, bäddar fortsatt för en fin svensk fotbollsframtid. Endast en förlust (i just semifinalen) och inte mycket att klaga på.

Nedan sätter EM-fotboll.se betyg på alla spelare. De spelare som varit med i truppen men ej har spelat under turneringen kommer inte att få betyg även om deras roll såklart också varit viktig i sammanhanget.

Betygskalan:
5 – Världsklass
4 – Väldigt bra
3 – Bra
2 – Godkänd
1 – Icke godkänd

Spelarbetygen

Betygen är satta utifrån en personlig åsikt och inget annat.

Målvakter

Hedvig Lindahl

Betyg: 2
Kommentar:
Med en något bitter eftersmak från England-matchen så har Hedvig Lindahl ändå gjort ett godkänt mästerskap. Två hållna nollor på fem matcher men egentligen inte överdrivet mycket att göra. Det blev tyvärr en tråkig avslutning för Lindahl med svaga ingripanden mot England, men betyget för hela turneringen hade stått på godkänt oavsett.

Jennifer Falk
Zecira Musovic

Kommentar:
Har ej spelat i turneringen och kan därför ej bedömas.

Backar

Jonna Andersson

Betyg: 3
Kommentar:
Den vassa vänsterfoten gjorde Sveriges premiärmål och har legat bakom många farliga fasta situationer. Andersson gjorde en bra turnering trots att hon missade två matcher p.g.a. skada och covid-19.

Nathalie Björn

Betyg: 4
Kommentar:
Med i truppen som mittback och började även turneringen där. Men efter Caroline Segers bortfall blev Nathalie Björn central mittfältare, och detta med bravur. Har cementerat en plats i framtida landslagselvor för en lång tid framöver i och med sina insatser i EM. Stabil och pålitlig i alla lägen.

Magdalena Eriksson

Betyg: 2
Kommentar:
Det må vara hårt att ge Eriksson ett godkänt betyg endast. Men Magdalena har större krav på sig att leverera. Såg skakig ut när hon tvingades ut på vänsterbacken mot Schweiz och har under turneringens gång stått för några små blunders som hade kunnat bli farligare än vad utgången blev nu.

Hanna Glas

Betyg: 3
Kommentar:
Hanna Glas började turneringen på högerbacken med en frejdig offensiv, faktiskt. Stark i en mot en åt båda riktningar och pålitlig. Covid-sjuka stoppade Glas mot Belgien men annars bra insatser överlag.

Amanda Ilestedt

Betyg: 3
Kommentar:
Skiftat mellan mittback och högerback under turneringen och har visat sig vara bra på båda positioner. Stabil och pålitlig, och fruktansvärt bra i luftspelet. Med en lite bättre passningsfot i uppspelen hade Ilestedt kunnat få en fyra här.

Amanda Nildén

Betyg: 2
Kommentar:
Vänsterbacken gjorde en bra match mot Belgien där hon visade att hennes vänsterfot i de låga inspelen är väldigt vass. Duktig överlag, och en bra konkurrent till Jonna Andersson. Med lite mer speltid (endast 90 minuter) så hade man kunnat höja upp betyget.

Linda Sembrant

Betyg: 3
Kommentar:
Avgjorde mot Belgien i matchens sista minut och har något inhopp samt två starter bakom sig. Vass uppspelsfot och erfaren. Inget att klaga på hos Sembrant, men inte heller wow.

Emma Kullberg

Kommentar:
Har ej spelat i turneringen och kan därför ej bedömas.

Mittfältare/forwards

Filippa Angeldahl

Betyg: 3
Kommentar:
Angeldahl imponerade stort i OS och har tagit en plats centralt på mittfältet. Med sin fantastiska högerfot och spelförståelse håller hon hög klass. Två mål mot Portugal. Ett till under turneringen hade kanske gett Filippa en fyra här, även om hon försvann något mot England.

Kosovare Asllani

Betyg: 5
Kommentar:
Femman står för ’världsklass’ och Kosovare Asllani har inte visat något annat än det under turneringen. Har faktiskt haft några tvivlare runt om sig, men ingen kan tvivla på Asllanis roll i detta landslag. Styrkan med boll, förmågan att bli rättvänd, fasta situationer och blicken är absolut värd varenda entrépeng.

Hanna Bennison

Betyg: 3
Kommentar:
Hanna Bennison blir alltid inbytt i Sverige och avgjorde som bekant mot Schweiz med ett vackert mål. Är en supertalang som gör sig redo för att ta en startplats när som helst, och har en väldigt god inställning. Ger alltid hundra för laget och visar på mognad i processen framåt för sig själv och laget.

Stina Blackstenius

Betyg: 3
Kommentar:
Jadu. Hade ju kunnat leda skytteligan om centimetrarna och VAR hade varit på Stinas sida. Snabb och löpvillig men lite för dålig en mot en för att bli ett ännu större hot. Matchen mot England passade bra till en början där hon erbjöds större ytor. En bra turnering från Blackstenius.

Rebecka Blomqvist

Betyg: 2
Kommentar:
Ett väldigt lovande inhopp mot Schweiz med två bortdömda mål på en kvart. Det är väl godkänt för Uddevalla-tjejen. Ur en personlig synpunkt så borde Gerhardsson gett fler chanser till Blomqvist. Blir betyg ’godkänt’ med så knapp speltid.

Lina Hurtig

Betyg: 2
Kommentar:
Startade premiären och även mot Schweiz. Men Lina Hurtig kom aldrig loss, inte minst när hon startade ute till höger. Äsch. Det var ingen succé från Hurtig, som med sin styrka i luftspelet kanske inte heller fick tillräckligt med lägen. Ska inte spela på en kant, såvida inte motståndet tillåter.

Sofia Jakobsson

Betyg: 2
Kommentar:
En match spelad och detta i semifinalen. Överraskningen i startelvan mot England hade kunnat ge Sverige ledningen efter 20 sekunder men Mary Earps räddade med fötterna. Haft lite skavanker och så vidare. Men ja, en match och en okej sådan. Det blir en tvåa i kolumnen.

Fridolina Rolfö

Betyg: 3
Kommentar:
Okej, här skulle man kunna sätta en tvåa sett till kravställning. Fridolina Rolfö har kanske haft högst krav på sig av alla inför turneringen och har i ärlighetens namn inte levt upp till dem. Gör det hennes turnering dålig? Absolut inte. Jobbar stenhårt i 90 minuter varje match och utgör ett stort hot framåt. Lite problem med beslutsfattningen då och då, men annars ett bra EM.

Elin Rubensson

Betyg: 2
Kommentar:
Fick inte visa upp sig tillräckligt för att höja betyget. Men är tillräckligt erfaren för att gå in och göra bra insatser under matchens slutminuter, vilket hon gjorde mot Portugal. Tråkigt nog sjuk i semifinalen.

Johanna Rytting Kaneryd

Betyg: 4
Kommentar:
En av dem som ges högst betyg. Den frejdige yttern slutar aldrig förvåna. Med en bolltouch av världsklass och sättet hon utmanar på så kommer BK Häcken få slita hårt mot de europeiska storklubbarna om signaturen efter detta EM. Borde ha ökat sina chanser till att kontinuerligt roffa åt sig platsen till höger i anfallet.

Olivia Schough

Betyg: 2
Kommentar:
En spelare man hade velat se mer av och någon som kan göra skillnad i alla typer av matcher men fick bara ett inhopp mot Portugal. Sjuk i covid mot England, hade annars varit en härlig injektion att få in tidigt i andra halvlek.

Caroline Seger

Betyg: 2
Kommentar:
Ett tungt betyg att sätta i Segers sista (?) mästerskap. Hälskadad efter matchen mot Schweiz och sedan dess två missade matcher och ett inhopp i andra halvlek mot England. Svårbedömt faktiskt, men Seger håller än på denna nivå utan tvekan. Frågan är dock om inte hon själv noterade Nathalie Björns insatser på samma sätt som andra, och gladeligen lämnar över taktpinnen.

Förbundskaptenen

Peter Gerhardsson

Betyg: 4
Kommentar:
Firma Gerhardsson/Wikman fick kritik efter Belgien-matchen där endast ett byte gjordes i matchminut 84. Segermålet kom till slut efter över 30 skapade målchanser och ifrågasättandet fick sig en turn. Av personlig åsikt gjorde tränarparet helt rätt då man hade förlängningen i beaktning dessutom. Och vad finns det att klaga på när det skapas chanser i varenda anfall.
I övrigt så imponeras man än av Gerhardssons lugn i allt han gör. Tron på sig själv och tron på spelarna smittar av sig. Det fanns inte en cell i kroppen som kände sig osäker på Sveriges matchplan mot England och ingen kan heller ifrågasätta densamma. Det var andra faktorer som skickade hem Sverige från EM med en delad tredjeplats.