Expekt

Att få ta plats på fotbollsplanen iklädd landslagströjan under ett mästerskap är bland det största som en fotbollsspelare kan få vara med om. Många av de svenska spelarna har gjort detta förut, men för en del blir sommarens EM en möjlighet till att få uppleva detta för första gången.

Vi har tittat närmare på statistiken för damlandslaget och vilka tidigare mästerskap som spelarna har med sig i ryggen. Informationen är hämtad ifrån Svenska Fotbollsförbundet.

Målvakter

Hedvig Lindahl – 184 landskamper
Sedan Lindahls debut i seniorlandslaget för snart 20 år sedan har vi kunnat se henne i näst intill samtliga mästerskap. Endast under EM 2013 stod hon utanför truppen, då på grund av en skada.

Zecira Musovic – 5 landskamper
Musovic var med under såväl VM 2019 och OS förra sommaren, men väntar fortfarande på att få göra debut på planen i ett större mästerskap. Senaste gången vi såg henne i Sveriges mål var april 2021.

Jennifer Falk – 13 landskamper
Har samma turneringar som Musovic i ryggen, där hon fick chansen i gruppspelsmatchen mot Nya Zeeland. Här lyckades hon hålla nollan. I våras vaktade hon även målet i Sveriges VM-kvalkross mot Georgien.

Backar

Jonna Andersson – 70 landskamper, 2 mål
Fyra tidigare mästerskap (OS 2016, EM 2017, VM 2019 och OS 2021) står på hennes meritlista, där hon fått speltid i samtliga. Däremot har det ännu inte blivit något mästerskapsmål.

Nathalie Björn – 37 landskamper, 4 mål
Både under VM 2019 och OS 2021 var hon en självklar del av lagets backlinje, där det blev gott om speltid för Everton-stjärnan.

Magdalena Eriksson – 84 landskamper, 10 mål
Sedan EM 2016 har Eriksson fått speltid i näst intill samtliga mästerskapsmatcher. I OS-kvarten mot Japan förra sommaren kunde hon sätta sitt första mästerskapsmål.

Hanna Glas – 54 landskamper, 1 mål
Vid det senaste Europamästerskapet fanns Glas med i truppen, men fick se samtliga matcher från bänken. Under både senaste VM och OS har det däremot blivit gott om speltid. Under Algarve Cup i våras lyckades hon äntligen göra sitt första mål i landslagströjan.

Amanda Ilestedt – 55 landskamper, 7 mål
Redan 2013 fanns Ilestedt för första gången med i en mästerskapstrupp på seniornivå, men fick då ingen speltid. Under de två följande världsmästerskapen samt fjolårets Olympiska turnering fick hon däremot glänsa på planen.

Emma Kullberg – 10 landskamper
OS förra sommaren var Kullbergs första mästerskap med damlandslaget, där hon spelade i matcherna mot Australien och Nya Zeeland. Hon blev även inbytt i slutminuten av OS-finalen för att finnas med som en alternativ straffskytt.

Amanda Nildén – 3 landskamper
Här har vi en av de nyaste namnen i Gerhardssons laguppställning. EM blir 23-åringens första mästerskap med landslaget. Av de fem matcher hon tidigare blivit uttagen till har det blivit speltid i tre.

Linda Sembrant – 128 landskamper, 15 mål
Gjorde sin första landskamp med laget så tidigt som 2008, men det skulle dröja till VM 2011 innan hon återfanns i en mästerskapstrupp. Utöver detta fanns hon med under OS 2012, VM 2015, OS 2016, EM 2017 och VM 2019, där hon bidragit med sammanlagt tre fullträffar.

Mittfältare

Filippa Angeldahl – 28 matcher, 8 mål
Olympiska Spelen i Tokyo är Filippas enda mästerskap utöver U20-VM 2016. Här fick hon över en timmes speltid i samtliga möten och väntar fortfarande på att få göra sitt första turneringsmål.

Kosovare Asllani – 161 landskamper, 43 mål
Utöver VM 2011 har Asllani funnits med i samtliga mästerskapstrupper sedan 2009 och är en riktig veteran i sammanhanget. Under vårens VM-kvalsamling bidrog hon med tre mål.

Hanna Bennison – 22 landskamper
Under OS förra sommaren gjorde då 18-årige Bennison sitt första mästerskap där hon fick gott om speltid i samtliga matcher. Hon blev då också den första spelaren född på 2000-talet att representera damlandslaget i ett mästerskap.

Elin Rubensson – 71 landskamper, 3 mål
Tio år efter landslagsdebuten får Bennison göra sitt första EM. 2015 fanns hon med i VM-truppen där hon fick gott om speltid. Andra turneringar hon spelat är OS 2016 och VM 2019.

Caroline Seger – 230 landskamper, 32 mål
2005 var första gången som vi fick se Sveriges kapten i landslagströjan. Det här blir hennes trettonde mästerskap och nu jagar hon sitt allra första guld.

Forwards

Stina Blackstenius – 77 landskamper, 26 mål
Efetr en fenomenal insats i ungdomsmästerskapet 2015 plockades Blackstenius in i seniorlandslaget och fick 2016 följa med på sitt första mästerskap. Två OS, ett EM och ett VM finns på meritlistan och det har blivit mål i alla tidigare turneringar.

Rebecka Blomqvist – 13 landskamper, 2 mål
När Peter Gerhardsson tog ut truppen till OS i fjol fick vi för första gången se Rebecka i en mästerskapstrupp. Där fick hon spela i matchen mot Nya Zeeland. Förhoppningsvis får vi se mer av henne nu i EM.

Lina Hurtig – 55 landskamper, 19 mål
VM 2019 och OS 2021 finns med på Hurtigs meritlista, där hon var med och bidragit med ett flertal mål. Förhoppningsvis kan vi få se henne reprisera 2-1 nicken från EM-genrepet mot Brasilien.

Sofia Jakobsson – 138 landskamper, 23 mål
Detta blir Jakobssons andra EM och åttonde mästerskap överlag med damlandslaget. Senast 32-åringen nätade för landslaget var förra våren, förhoppningsvis kan vi få se henne bryta måltorkan i sommar.

Fridolina Rolfö – 65 landskamper, 22 mål
Målen har haglat inför Rolfö under det senaste året och under OS 2021 blev det tre stycken, som gav henne Diamantbollen 2021. Erfarenheten från OS 2016, EM 2017 och VM 2019 är också något hon tar med sig in i mästerskapet.

Johanna Rytting Kaneryd – 12 landskamper, 1 mål
I februari förra året debuterade Kaneryd i landslagströjan och detta blir hennes första mästerskap. Hon gjorde en fantastisk insats i veckans möte med Brasilien där hon även gjorde sitt första landslagsmål.

Olivia Schough – 98 landskamper, 12 mål
Sedan Europamästerskapet på hemmaplan har Schough varit ett självklart namn i mästerskapstrupperna. Nu hoppas vi att hon får uppleva sitt första mästerskapsmål i England.

Uppdaterad 4 juli, 2022