Expekt

Under söndagskvällen avrundades den första gruppen, grupp A i årets Europamästerskap i fotboll. Två lag är klara för åttondelsfinal, samtidigt som ett tredje lag fortfarande väntar på sin slutliga dom. Vi summerar allt som du behöver veta om lagens resa vidare i mästerskapet.

Slutlig tabellställning grupp A

#
Lag
M
V
O
F
Mål
P
1
Tyskland
3
2
1
0
8 - 2
7
2
Schweiz
3
1
2
0
5 - 3
5
3
Ungern
3
1
0
2
2 - 5
3
4
Skottland
3
0
1
2
2 - 7
1

Gruppetta: Tyskland, 7 poäng

Det tyska landslaget har haft ett stort publikstöd under sina matcher, där man gick in i kvällens sista möte med ett säkrat EM-slutspel. Mötet med Schweiz handlade egentligen mest om att fastställa sin position i gruppen, där man sett utifrån potentiella framtida motstånd kunde få en fördel vid förlust. Det blev till slut ett oavgjort resultat mot Schweiz, som ändock räckte till för att säkra gruppsegern.

Då spelar Tyskland sin åttondelsfinal

Tyskland får spela i den andra åttondelsfinalen, som äger rum i Dortmund på lördagen den 29 juni. Tid för avspark är satt till 21:00 och matchen sänds av TV4.

Vem möter Tyskland i åttondelsfinal?

Motståndare blir tvåan i grupp C, en grupp som avgörs först på tisdag kväll. Samtliga lag i gruppen – England, Danmark, Slovenien och Serbien – har möjligheten att sluta som grupptvåa vilket gör att Tyskland får vänta tills dess för att se vilka som blir deras framtida motstånd.

Grupptvåa: Schweiz

Schweiz inledde mästerskapet med en seger mot Schweiz, följt av en dela poäng mot Skottland efter ett tidigt självmål. Inför den sista matchdagen hade laget indirekt ena foten i åttondelsfinal, men samtidigt krävdes en fin insats mot Tyskland för att inte lägga allt i Skottlands händer. Man tog tidigt ledningen, något man höll i ända till tilläggstid där tyskarna lyckades kvittera och sno åt sig en del av poängen.

Då spelar Schweiz sin åttondelsfinal

Lördagen den 29 juni spelar Schweiz sin åttondelsfinal, som även blir den allra första slutspelsmatchen i det här mästerskapet. Matchen äger rum på Olympiastadion i Berlin med avspark klockan 18:00. Matchen sänds hos SVT.

Vem möter Schweiz i åttondelsfinal?

Tvåa i grupp A ställs enligt slutspelsträdet mot tvåan i grupp B i sin åttondelsfinal, en placering som gick till Italien. Schweiz möter alltså Italien i åttondelsfinal av fotbolls-EM 2024.

Kan grupptrean Ungern gå till slutspel?

Ungern gick in i gruppspelsavslutningen utan några poäng, men lyckades på något makalöst vis sätta 1-0  i den 100:e minuten. Detta gjorde att laget passerar Skottland i tabellen och slutar på en tredjeplats med tre poäng. Målskillnaden slutar i sin tur på -3 och frågan är om detta räcker till för att avancera som en av de fyra bästa grupptreorna.

Mycket talar dessvärre för att det kan bli svårt, men det slutliga svaret på detta får vi först på onsdag när de sista matcherna har spelats.

Vem kan Ungern möta i åttondelsfinal?

Trean i grupp A kommer antingen att ställas mot Spanien (vinnare av grupp B), vinnaren av grupp E eller Portugal (vinnare av grupp F). Vilket av dessa motstånd det blir avgörs när samtliga grupper ar avslutade, då det står klart vilka fyra grupptreor som avancerar.

Uppdaterad 24 juni, 2024