Expekt

Under måndagskvällen avrundades den andra gruppen, grupp B i årets Europamästerskap i fotboll. Två lag är klara för åttondelsfinal, samtidigt som ett tredje lag fortfarande väntar på sin slutliga dom. Vi summerar allt som du behöver veta om lagens resa vidare under fotbolls-EM 2024 i Tyskland.

Slutlig tabellställning grupp B

#
Lag
M
V
O
F
Mål
P
1
Spanien
3
3
0
0
5 - 0
9
2
Italien
3
1
1
1
3 - 3
4
3
Kroatien
3
0
2
1
3 - 6
2
4
Albanien
3
0
1
2
3 - 5
1

Gruppetta: Spanien, 9 poäng

Spanien har inte släppt in ett enda mål och är välförtjänta vinnare av Grupp B med full pott. Spanien rullade på mycket folk, med nästan speltid för samtliga spelare, och vann alla tre matcher i ”dödens grupp”.

Då spelar Spanien sin åttondelsfinal

Spanien får spela i den fjärde åttondelsfinalen, som äger rum i Köln på söndagen den 30 juni. Tid för avspark är satt till 21:00 och matchen sänds av TV4.

Vilka möter Spanien i åttondelsfinal?

Spaniens motståndare i åttondelsfinal blir någon av de fyra bästa grupptreorna. Man får möta en grupptrea från Grupp A, Grupp D, Grupp E eller Grupp F, beroende på hur kampen om tredjeplaceringarna slutar.

Grupptvåa: Italien, 4 poäng

Italien snodde åt sig krysset mot Kroatien i sista omgången och tog hem andraplatsen i gruppen. Man vann premiären mot Albanien och kryssade mot Kroatien, men förlorade mot Spanien. Det räckte till fyra poäng och tvåa i Grupp B.

Då spelar Italien sin åttondelsfinal

Lördagen den 29 juni spelar Italien sin åttondelsfinal, som även blir den allra första slutspelsmatchen i det här mästerskapet. Matchen äger rum på Olympiastadion i Berlin med avspark klockan 18:00. Matchen sänds hos SVT.

Vilka möter Italien i åttondelsfinal?

Italien, som slutar tvåa i Grupp B, möter Schweiz i åttondelsfinal. Schweiz slutade tvåa i Grupp A, och lagen blev första klara åttondelsfinal i EM 2024.

Kan grupptrean Kroatien gå till slutspel?

Kroatien slutar på två poäng och är i skrivande stund näst sämsta grupptrea, och borta från åttondelsfinal. Men hoppet lever, även om det är litet. Om Slovenien förlorar med minst tre mål mot England, och inte gör något själva, så går Kroatien om i den tabellen. Men det kräver också att inte Serbien eller Danmark snor den platsen från Grupp C. Sedan får inte heller något lag från Grupp F gå om Kroatien.

Mycket talar dessvärre för att det kan bli svårt, men det slutliga svaret på detta får vi först på onsdag när de sista matcherna har spelats.

Vilka kan Kroatien möta i åttondelsfinal?

Som grupptrea från Grupp B kan man få möta antingen Portugal eller vinnarna av Grupp E i åttondelsfinal, beroende på de slutgiltiga resultaten bland alla sex grupptreor (bestäms på onsdag).

Uppdaterad 25 juni, 2024