F17-landslaget har spelat EM-kval i Norge under helgen och förra veckan. Blågult tog bara en poäng på tre matcher och Sveriges F17-tjejer flyttas därför ned till B-divisionen till nästa års kvalspel.

I maj väntar en häftig turnering för Sveriges F17-landslag då man spelar U17-EM i Malmö och Lund. Sverige är direktkvalificerade till mästerskapet i egenskap av hemmanation men trots detta ingick man i EM-kvalet under den föregående helgen och veckan, detta för att avgöra seedningsplatserna till nästa årskulls kvalspel mot U17-EM 2025.

Och tyvärr kunde inte Sveriges F07 hjälpa flickor födda 2008. På tre matcher mot Wales, Schweiz och Norge tog de nuvarande F17-tjejerna bara en poäng och man slutade sist i kvalgruppen. Detta innebär att Sveriges F08-tjejer till nästa år börjar sitt kvalspel i Liga B (B-divisionen) och inte i Liga A.

– Nedflyttningen påverkar inte denna kull, men nästa. Det betyder en annan typ av motstånd i första kvalet för att sedan ta oss upp i A-divisionen igen, säger förbundskapten Lovisa Delby till SvFF:s hemsida efter nederlaget.

Blågult spelade 1-1 mot Wales i premiären följt av en 0-1-förlust mot Schweiz innan hemmanationen Norge också vann med 0-1 i kvalavslutningen. Sverige slutar därmed på en poäng i kvalgruppen bakom Wales på två poäng och Schweiz på sex poäng. Norge vann kvalgruppen och spelar F17-EM 2024 i Sverige efter sina sju poäng i kvalgruppen.

Den 5-18 maj spelas F17-EM 2024 i Malmö och Lund. Sverige, Norge, England, Belgien och Portugal är kvalificerade. Ytterligare tre nationer blir klara för mästerskapet i dagarna för att komplettera till åtta kvalificerade nationer.

Tabellen Sveriges kvalgrupp

  1. Norge, 7p (klara för F17-EM)
  2. Schweiz, 6p
  3. Wales, 2p
  4. Sverige, 1p (nedflyttade till nästa års Liga B)

Uppdaterad 18 mars, 2024