Expekt

Uppdaterad 18 november, 2023

Janne Andersson har presenterat sin sista landslagstrupp som svensk förbundskapten. Inför möten med Azerbajdzjan och Estland har nu Janne presenterat Sveriges trupp till EM-kvalet i november.

Det blir en märklig novembersamling i EM-kvalet när Sverige ska tillbaka till landslagsspel efter uttåg ur EM-kvalet i oktober men också då detta blir Janne Anderssons sista landskamper som förbundskapten då han avgår efter matchen mot Estland den 19 november. Men framför allt så blir EM-kvalmatchen mot Azerbajdzjan borta den första landskampen sedan terrordådet mot tre svenskar i Bryssel där två svenskar med blågula tröjor blev mördade. De svenska offren kommer att hyllas mot Estland på Friends Arena den 19 november.

Truppen är nästan identiskt jämfört med oktober-truppen förutom det faktum att Emil Krafth är tillbaka i landslaget efter sin långtidsskada. Newcastle-backen finns med i EM-kvaltruppen och ersätter Gustaf Lagerbielke rakt av. Ken Sema är dessutom tillbaka efter skadan i förra samlingen och ersätter den dåvarande ersättaren Gabriel Gudmundsson.

I truppen saknas Isak Hien och Alexander Isak, två spelare som är i olika faser av sin skadeproblematik där den förstnämnda är tillbaka på fotbollsplanen men där den sistnämnda har en liten bit kvar till ordinarie spel.

Sverige har inget att spela för i EM-kvalets avslutande matcher då Sverige redan missat chansen för avancemang till EM 2024. Men detta kan bli landskamper som blir några spelares sista show i landslagströjan i bland annat spelare som Robin Olsen och Albin Ekdal som det har diskuterats kring.

Uppdatering 12 november:
Jesper Karlsson lämnade återbud efter skada, ingen ersättare kallades in.

Uppdatering 13 november:
Anthony Elanga lämnade återbud. Ludwig Augustinsson och Emil Holm rapporterades ej vara spelklara mot Azerbajdzjan. Niklas Hult och Isak Hien kallades in.

Spelschema

16 november:
Azerbajdzjan – Sverige
18:00

19 november:
Sverige – Estland
18:00

Sveriges trupp

Målvakter

Robin Olsen, Aston Villa
Kristoffer Nordfeldt, AIK
Viktor Johansson, Rotherham

Backar

Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United
Ludwig Augustinsson, Anderlecht
Filip Helander, Odense
Linus Wahlqvist Egnell, Pogon Szczecin
Emil Holm, Atalanta
Emil Krafth, Newcastle
Ken Sema, Watford
Isak Hien, Hellas Verona
Hjalmar Ekdal, Burnley*

Mittfältare/forwards

Dejan Kulusevski, Tottenham Hotspur
Viktor Claesson, FC Köpenhamn
Emil Forsberg, RB Leipzig
Albin Ekdal, Spezia
Samuel Gustafson, BK Häcken
Jens Cajuste, Napoli
Mattias Svanberg, Wolfsburg
Robin Quaison, Al-Ettifaq
Viktor Gyökeres, Sporting Lissabon
Hugo Larsson, Eintracht Frankfurt
Kristoffer Olsson, Midtjylland
Marcus Rohdén, Fatih Karamgürük

*Ersatte Carl Starfelt efter Azerbajdzjan-matchen och in till Estlandsmatchen.


Grekland - Frankrike
Gibraltar - Nederländerna