Foto: Bildbyrån

Under gårdagen beslöt sig UEFA att flytta fram EM för herrarna till sommaren 2021. Det var långt ifrån det enda beslutet som togs på mötet.

För herrlandslagets del innebär det på kort sikt att landskamperna i mars mot Ryssland som skulle spelas den 28 mars på Friends arena samt bortamatchen mot Cypern ställs in.

Damlandslagets EM-kvalmatch som skulle spelas mot Ungern den 14 april är skjuts upp. Här är det inte klart med något nytt speldatum, men troligtvis kommer denna match i spelas hösten 2020 eller våren 2021.

U21-herrarnas  hade två EM-kvalmatcher under mars. Det var bortamötena mot Armenien och Italien. Båda dessa matcher är uppskjutna och inget nytt speldatum är satt.

Så här beskriver SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstedt läget till svenskfotboll.

– Vi befinner oss i en mycket komplicerad situation som kräver extraordinära åtgärder. Jag tycker UEFA har agerat riktigt och med tydlighet – nu vet vi betydligt mer om förutsättningarna, även om alla följdverkningar inte går att överblicka i nuläget.

UEFA:s beslut ger oss ett tidsmässigt utrymme att kunna hitta lösningar på de utmaningar som det nationella seriespelet står inför, förhoppningsvis innebär det också att matcherna i de högsta serierna för damer och herrar kan spelas inför publik.

Uppdaterad 18 mars, 2020