Expekt

U21-EM i fotboll 2023 blev en historisk triumf för England som blev europeiska U21-mästare för tredje gången, detta efter att ha besegrat Spanien med 1-0 i finalen. Matchen var fylld av dramatik och spänning, och beskrevs som ”sensationellt” av BBC-journalisten Simon Stone.

Inför finalen hade England ett starkt försvar, utan att ha släppt in ett enda mål under hela turneringen. Semifinalen mot Israle slutade 3-0 och i kvarten slog man ut Portugal med 1-0. Spanien å andra sidan, kom till finalen efter en imponerande 5-1-seger mot Ukraina i semifinalen, samtidigt som kvartsfinalen mot Schweiz krävde en förlängning för att kunna avgöras.

Första halvleken präglades av försiktigt spel från båda lagen, med fokus på att minimera misstag. Stora chanser uteblev och det var många missade passningar. Mot slutet av halvleken skapade dock England ett stort läge när Levi Colwill nickade bollen mot mål efter en lång frispark, men bollen träffade stolpen och gick ut.

På tilläggstid fick dock England sin belöning. Cole Palmer från Manchester City blev fälld utanför det spanska straffområdet. Palmer sköt själv frisparken, som styrdes in via Curtis Jones bakom en chanslös Arnau Tenas i det spanska målet, vilket gav England en 1-0-ledning i paus.

Under andra halvlek tog Spanien över matchen och tryckte ner England i sitt straffområde. Det stora spelövertaget såg ut att ge resultat när Abel Ruiz blev neddragen i straffområdet av Levi Colwill i den 96:e matchminuten. Efter VAR-granskning pekade den norske domaren Espen Eskaas på straffpunkten.

Ruiz ställdes mot James Trafford i det engelska målet i det avgörande ögonblicket. Ruiz sköt straffen åt vänster, men Trafford gissade rätt och räddade både straffen och returen, vilket ledde till vilda glädjescener i det engelska laget.

Englands 1-0-seger, tillsammans med det faktum att de inte släppte in ett enda mål under hela turneringen, bekräftar deras titel som europeiska U21-mästare, en stor bedrift som kommer att gå till historien.

Uppdaterad 9 juli, 2023