Expekt

1-1 blev resultatet efter 120 minuter spelade och kvartsfinalen mellan England och Schweiz avgjordes på straffar, där England idag hade turen med sig. England är därmed klara för semifinal i Fotbolls EM 2024.

Kvartsfinalen mellan England och Schweiz på Düsseldorf Arena inleddes med att Schweiz var nära att ställa till det direkt. Ricardo Rodriguez kastade ett inkast mot målvakten Yann Sommer, som tvingades rensa undan bollen. England satte tidigt press, men Schweiz skapade en chans på kontring när Remo Freuler avancerade framåt, men Englands debutant Ezri Konsa blockerade skickligt hans klackpassning.

England försökte kontinuerligt hitta Bukayo Saka på högerkanten, bland annat genom ett inlägg som vinkades av för offside, vilket annars hade kunnat bli farligt. Schweiz började rulla bollen mer och sökte instickspassningar, men tempot var lågt med mycket bollrullande i backlinjen från båda lagen. Matchen kändes helt klart avvaktande till en början.

Englands nästa chans kom när Declan Rice fick ett hyfsat skottläge utanför straffområdet, men hans avslut stoppades av schweiziska försvarare. Strax därefter ropade Harry Kane efter straff, men domaren ansåg inte att situationen var något alls.

Efter 20 minuter hade England ett gyllene läge att ta ledningen. Saka slog en perfekt passning framför mål, men ingen engelsk spelare var på plats för att förvalta chansen, och bollen rensades till hörna. England fortsatte att dominera matchen medan Schweiz kämpade för att stå emot trycket. Fabian Schär fick ett gult kort efter att ha stoppat Jude Bellingham.

I första halvlekens slutminuter skapade Saka återigen ett bra läge, denna gång för Kobbie Mainoo, men en schweizisk försvarare slängde sig och blockerade skottet till hörna. Första halvleken var relativt seg med 0 skott på mål, och det var tydligt att mer skulle krävas för att bryta dödläget och nå ett avgörande.

Andra halvlek

Trots Englands tidiga press i andra halvlekens början, var det Schweiz som stod för halvlekens första avslut, ett tamt skott från Breel Embolo. Schweiz fick sin första hörna efter 60 minuter, som följdes av en till, men ingen av dem resulterade i något farligt. Det blev dock tydligt att Schweiz hade tagit över mer av matchen. Ruben Vargas försökte hitta in till Embolo i straffområdet, men England rensade undan bollen. Schweiz gjorde ett dubbelbyte där Vargas och Reider gick ut och Silvan Widmer och Steven Zuber kom in.

Harry Kane fick ett gult kort efter en armbåge i ansiktet på schweiziske mittbacken Manuel Akanji, vilket visade att England var skakade av Schweiz övertag. Schweiz tryck gav till slut utdelning när Ndoye kom fram på högerkanten och slog in en boll som styrdes och landade vid Embolos fötter, som enkelt rakade in den i öppet mål.

England svarade med ett trippelbyte. Trippier, Konsa och Mainoo gick ut och Eberechi Eze, Cole Palmer och Luke Shaw kom in. Sekunder efter bytet ändrades matchbilden när Bukayo Saka kom in från högerkanten och satte bollen via den bortre stolpen och in. Det var Englands första skott på mål, och det resulterade i kvittering.

Tempot ökade betydligt efter Englands kvittering. Widmer fick en varning när han stoppade Palmer under en engelsk kontring. Schweiz slarvade sedan, vilket gav England chansen att vinna tillbaka bollen och få en frispark i ett bra inläggsläge. Schweiz kontrade snabbt efter den misslyckade frisparken, men Ndoyes skott gick högt över. 1-1 efter ordinarie tid, med tre minuters tillägg och matchen går till förlängning.

Förlängningen inleddes i ett ganska lågt tempo, där det kändes som att båda lagen hade mer att förlora än att vinna. England var något mer offensiva, och Declan Rice avlossade ett långskott mot det bortre hörnet, men Yann Sommer i Schweiz mål gjorde en bra räddning.

Schweiz gjorde ytterligare ett byte och Denis Zakaria kom in. Dålig kommunikation i det schweiziska försvaret gav England ett nytt läge. Jude Bellingham försökte två gånger om och fick till slut igenom det andra skottet med vänsterfoten, men Sommer fångade bollen säkert.

Den andra förlängningskvarten började med Schweiz som hade bollinnehavet. Båda lagen genomförde också byten; Embolo ersattes av Shaqiri för Schweiz och Kane ersattes av Toney för England, vilket tydde på att England förberedde sig för en eventuell straffläggning, med tanke på Toneys imponerande straffhistorik. Strax därefter bytte England ut Foden och satte in Trent Alexander-Arnold.

Schweiz kom till ett bra läge när bollen nådde ut till Widmer, som inte riktigt hann fram men fixade fram en hörna. Hörnan resulterade i ett skott i stolpen, vilket var en av de bästa chanserna under förlängningen. Schweiz gjorde ytterligare två byten och tryckte på ordentligt, men efter 120 minuter spelade slutade förlängningen mållös och matchen går till starffläggning.

England börjar skjuta och Cole Palmer sätter den kyligt i vänstra hörnet. Akanji går därefter  fram för Schweitz och missar med en riktigt svag straff. Bellingham svarar med ytterligare mål för England. Schweiz skickar fram sin andra mittback Schär, som rullar in den i mål. Även Saka sätter sin straff. 

Pressat läge när Shaqiri går fram, men han gör så att Schweiz fortfarande är med i matchen. Ivan Toney gör sin straffstatistik även bättre när han sätter Englands fjärde straff och därefter lyckas även Amdouni näta. Men det blir Trent som kliver fram och säkrar en semifinalplats för det engelska laget efter en 5-3 vinst på straffar. Vem de ställs mot avgörs i den senare kvartsfinalen där Nederländerna möter Turkiet.

England – Schweiz, 2-1 e.str (0-0)

75’ 0-1 Breel Embolo
80’ 1-1 Bukayo Saka

Uppdaterad 6 juli, 2024