Expekt

Frankrike är nästa lag till EM-kvartsfinal i Tyskland. Detta efter ett sent segermål i grannmötet med Belgien, efter ett snöpligt självmål. Frankrike möter nu Portugal eller Slovenien i kvartsfinal och Belgien är utslagna ur EM 2024.

Under måndagskvällen spelades ett toppmöte i EM 2024 när Belgien fick tuffast möjliga motstånd i form av Frankrike. Matchen innehöll en svensktouch där Glenn Nyberg var domare i matchen tillsammans med sina assisterande domare Mahbod Beigi och Andreas Söderkvist. Den svenska domartrion fick se ett offensivt balanserat Frankrike komma ut mot ett något mer defensivt balanserat Belgien. Nåja. Åtminstone sett till formationerna. Matchen var väldigt kontrollerad till en början, även om Frankrike ägde mest boll.

Båda lagen hade en varsin bra chans under första halvtimmen där Belgien hade en frispark direkt på mål som Mike Maignan räddade med en slags fotparad men Frankrikes Marcus Thuram var närmast mål med en nick tätt utanför. Aurelien Tchouameni hade också två långskott för Frankrike men inget mål rapporterades i första halvlek.

Andra halvlek innehöll en ganska hög kvalitet och lite fler målchanser från båda lagen. Frankrike skapade flest lägen men Romelu Lukaku kanske hade den bästa chansen med ett stenhårt skott på mål. Belgiens hårt jobbande defensiv, som låg i 4-4-2, neutraliserade Frankrike i stunder. Belgarna jobbade också snabbt i sina kontringar där även lagkapten Kevin De Bruyne hade ett bra läge i slutet av matchen.

Men istället för ett belgiskt mål kom ett sent mål för Frankrike. Med fem minuter kvar av ordinarie matchtid spräcktes dödläget i matchen när Randal Kolo Muani vände om i straffområdet för att skjuta in 1-0 via Jan Vertonghens lår in till ledningen för Frankrike. Belgien hade inte många minuter på sig att hitta en slutforcering och kvittering. Först var det fyra minuter kvar av ordinarie tid och sedan bara tre minuters tilläggstid.

Det var alldeles för lite. Frankrike kontrollerade händelserna i slutet och är kvartsfinalklara i EM 2024. Belgien är utslagna medan Frankrike kan sikta på en kvartsfinal mot vinnarna i kvällens andra åttondel mellan Portugal och Slovenien i Frankfurt.

Frankrike – Belgien, 1-0 (0-0)

’85 1-0 Jan Vertonghen (självmål)

Så startade lagen

Frankrike

Mike Maignan

Jules Koundé, William Saliba, Dayot Upamecano, Lucas Hernandez

Aurelien Tchouameni, N’Golo Kanté, Adrien Rabiot

Antoine Griezmann, Marcus Thuram (ut ’62), Kylian Mbappé

Inhoppare:
Randal Kolo Muani (’62)

Belgien

Koen Casteels

Timothy Castagne (ut ’88), Wout Faes, Jan Vertonghen, Arthur Theate

Yannick Carrasco (ut ’88), Amadou Onana, Kevin De Bruyne, Jeremy Dokú

Romelu Lukaku, Lois Openda (ut ’63)

Inhoppare:
Orel Mangala (’63), Dodi Lukebakio (’88), Charles De Ketelaere (’88)

Uppdaterad 1 juli, 2024