Expekt

Israel, Kroatien, Ukraina och Tjeckien kommer att spela U21-EM i Rumänien och Georgien nästa år. Detta står klart efter U21-kvalets playoffspel. Se resultaten nedan.

Under tisdagskvällen avgjordes EM-kvalets sista matcher i kvalet till U21-EM 2023. Åtta länder tog sig till playoff-spel via kvalspelet, där fyra matcher avgjordes. Den första omgången spelades 23 september och den sista nu igår (27 september) alltså.

Grannlandet Danmark tog sig an Kroatien i sitt dubbelmöte. I den första matchen så kunde hemmalaget Kroatien vinna med 2-1 och därmed skaffa sig ett bra utgångsläge i returen. Returmatchen spelades på dansk hemmaplan i Vejle, där danskarna fick en kanonstart med 1-0 efter tio minuter och 2-0 efter drygt 20 spelade minuter. En ledning som där och då innebar att danskarna var klart för U21-EM. Men i den 84:e matchminuten reducerade Kroatien till 2-1 vilket tog matchen till förlängning. 30 minuters förlängning blev mållöst, så matchen fick avgöras på straffar. Där drog Kroatien till slut det längsta strået i straffomgång sex och knep platsen till U21-EM. Inget mästerskap för Danmark alltså.

Slovakien och Ukraina ställdes mot varandra i sitt playoffmöte. Slovakien vann möte ett med 3-2 innan returmatchen spelades i polska Biesko-Bala. Där blev Ukrainas supertalang Danylo Sikan stor hjälte med sina tre mål. Sikans hattrick blev matchens enda mål, och skickade Ukraina till U21-EM efter seger med 3-0 i det andra mötet.

Irland och Israel spelade två kryssmatcher i deras dubbelmöte. Först spelades det oavgjort i Dublin till 1-1 innan matchen i Tel Aviv slutade 0-0 under tisdagen. I och med att bortamålsregeln är borttagen så gick matchen till en mållös förlängning som sedermera blev till straffläggning. Där kunde Israel sätta tre av sina fyra inledande straffar medan Irland missade tre av sina. Därmed är Israel klart för U21-EM 2023.

Det sista mötet att rapportera om var det emellan Island och Tjeckien. Det nordiska laget Island förlorade den första matchen på hemmaplan med 1-2, vilket försämrade utgångsläget en aning. I returmötet kunde Tjeckien hålla tätt och spela 0-0, vilket innebar att tjeckerna tog sig vidare till U21-EM med 2-1 totalt i dubbelmötet.

Playoff-matcherna till U21-EM

Match 1:

Kroatien-Danmark, 2-1

Danmark-Kroatien, 2-1
(Kroatien vann sedan på straffar)

Kroatien vidare till U21-EM efter 3-3 totalt och vunnen straffläggning.

Match 2:

Slovakien-Ukraina, 3-2

Ukraina-Slovakien, 3-0

Ukraina vidare till U21-EM efter 5-3 totalt.

Match 3:

Irland-Israel, 1-1

Israel-Irland, 0-0
(Israel vann sedan på straffar)

Israel vidare till U21-EM efter 1-1 totalt och vunnen straffläggning.

Match 4:

Island-Tjeckien, 1-2

Tjeckien-Island, 0-0

Tjeckien vidare till U21-EM efter 2-1 totalt.

Uppdaterad 28 september, 2022