Expekt

Foto: Bildbyrån

Ikväll så avgjordes de vilka fyra nationer som skulle få de sista platserna till sommarens EM. Det handlade om nationer som via Nations League kunde få en biljett till EM och under kvällen fick Ungern, Slovakien, Nordmakedonien och Skottland fira sina platser i det kommande mästerskapet efter stor dramatik i flera av matcherna. 

Sverige är sedan tidigare lottade i en grupp tillsammans med Spanien och Polen och under kvällen skulle den tredje motståndaren bli klar. Det stod sedan mellan nationerna Nordirland och Slovakien om vilket lag som skulle få den sista platsen i gruppen och en EM-biljett.

Det blev tillslut Slovakien som vann matchen efter stort dramatik och kunde fira avancemanget till EM.

Slovakien tog ledningen i mötet mot Nordirland i den 17:e matchminuten när Juraj Kucka gjorde 0-1. Det såg även ut att bli det matchavgörande målet som skulle ta Slovakien till EM. Men i den 88:e matchminuten så stöter backen Milan Skriniar in bollen i eget mål och det blir 1-1. Matchen gick därmed till förlängning, en förlängning där inhoppande Michal Duris blev stor hjälte för sitt Slovakien när han skickade in 1-2 i den 110:e matchminuten. Ett resultat som stod sig förlängningen ut och Slovakien blir därmed Sveriges motståndare i kommande EM.

Slovakien kommer alltså att spela i grupp E med Sverige, Spanien och Polen. Mötet Sverige – Slovakien kommer bli den andra matchen i gruppspelet för Sverige och är planerad att spelas den 18 juni i Dublin.

Förutom Slovakien så blev även tre andra länder ikväll klara för EM.

Island såg länge ut att kunna knipa en EM biljett i sitt möte på bortaplan mot Ungern. Island som leds av Erik Hamren tog ledningen i den första halvleken när mittfältaren Gylfi Sigurdsson gjorde 1-0 ett resultat som höll sig länge. Men i slutet av matchen ändrades sig allt, Ungern pressade på och fick till en kvittering i den 88:e minuten när Loic Nego kvitterade matchen och i den 92:a minuten vände Ungern på matchen till sin fördel när Dominik Szoboszlai gjorde 2-1 till Ungern, ett mål som istället skickade Ungern till EM. I europamästerskapet har Ungern hamnat i ”dödens grupp” där man i Grupp F kommer att få möta tre stornationer i form av Portugal, Tyskland och Frankrike.

Nordmakedonien kvalificerade sig även till EM. Detta blir nationens första mästerskap någonsin efter att Nordmakedoniens stora stjärna Goran Pandev avgjorde mötet mot Georgien med sitt 0-1 mål. Ett mål som tog Nordmakedonien till EM nästa år. Nordmakedonien kommer att spela i Grupp C tillsammans med Nederländerna, Ukraina och Österrike.

När Ryan Christie gjorde 0-1 till Skottland i 52:a matchminuten mot Serbien så trodde många att det skulle bli en stormoffensiv från hemmalaget för att försöka kvittera, offensiven uteblev och matchuret tickade allt snabbare upp mot 90 minuter och mycket talade för att Skottland skulle säkra EM-platsen. Men då i sista stund så klev Luka Jovic fram och kvitterade matchen till 1-1. Så även mötet mellan Serbien och Skottland fick avgöras i förlängning. En förlängning som slutade mållös och dramatiken om en EM-plats fick avgöras vid straffpunkten i straffläggning. Där var det idel säkra straffskyttar som klev fram i båda lagen och efter fyra straffar vardera hade inget av lagen missat någon straff, men i den sista ordinarie omgången så blev Skottlands målvakt David Marshall stor matchhjälte när han räddade Aleksander Mitrovics straff.

Segern för Skottland innebär att laget spelar EM nästa sommar vilket blir landets första EM-turnering sedan 1996.

Artikeln är skriven av:

Miguel Elmstedt Veiga – Sportskribent
miguel@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här

Uppdaterad 8 februari, 2021