Expekt

Det var viktiga poäng som stod på spel i dagens möte mellan Georgien och Tjeckien. Trots en stor vilja från båda lagen slutade matchen oavgjort, och de tog med sig varsitt poäng.

Georgien var nära ett oavgjort resultat i sin senaste match mot Turkiet, men förlorade till slut med 3-1. Detsamma gäller Tjeckien som överraskande nog tog ledningen mot Portugal med 1-0 i första omgången. Portugal vände dock och kunde slutligen säkra en 2-1-seger. Nu möts Georgien och Tjeckien i sitt första möte i ett sådant här sammanhang, där båda är ivriga att återhämta sig och säkra viktiga poäng i turneringen.

Matchen inleddes med hög energi från båda håll. Redan i de första minuterna tvingades Georgiens målvakt, Giorgi Mamardashvili, till en viktig räddning efter att Tjeckien skapat den första målchansen i matchen.

Tjeckien etablerade snabbt en hög press och visade upp att de ville rulla boll. Men efter den hektiska starten saktade Tjeckien ner spelet en aning, vilket gav dem en kort andningspaus efter att ha dominerat de inledande minuterna. Trots detta lyckades de vinna två hörnor i snabb följd, men Mamardashvili stod pall i målet och styrde undan bollen säkert.

Tjeckiens Vladimir Coufal drog på sig ett gult kort efter en tuff tackling mot Kvaradona. Situationen följdes av ytterligare tumult när Tjeckien fick ett mål bortdömt för hands efter VAR-granskning. Georgien började gradvis hitta sin rytm och spelade mer aggressivt mot slutet av halvleken. Lagkapten Guram Kashia visade vägen med sitt engagemang, även om det kostade honom ett gult kort. Matchen var fortsatt jämn med perioder där kontrollen skiftade mellan lagen, vilket resulterade i att tempot ständigt förändrades.

Strax före pausvilan tilldelades Georgien en frispark som gav Kashia ett gyllene tillfälle att öppna målskyttet, men hans försök misslyckades. I efter scenerna konstaterades ytterligare hands, och Georges Mikautadze kunde säkra ledningen för Georgien från straffpunkten.

Tjeckien svarade med en omedelbar målchans, men Mamardashvili räddade, vilket lämnade ställningen 1-0 till Georgien i paus. 

Andra halvlek

Georgien inledde andra halvlek starkt, med vetskapen om att en seger skulle förbättra deras chanser i turneringen. För Tjeckien var det ännu viktigare – en förlust skulle i princip innebära slutet på deras EM-äventyr, vilket skulle vara ett rejält fiasko. 

Tjeckien lyckades tidigt skapa en kvittering via en hörna. Tomas Soucek nickade bollen rakt i stolpen, och returen landade perfekt framför Patrik Schick, som från nära håll enkelt kunde sätta bollen i mål. Kvitteringen till 1-1 var ett faktum och Tjeckien fick ny energi. Kort därefter fortsatte Tjeckien att pressa och skapade ytterligare en farlig målchans via en hörna, och Georgien svarade med ett dubbelbyte för att försöka återfå kontrollen i matchen.

Spelavbrott uppstod när Schick tvingades ligga ner efter en kollision. Han kunde visserligen lämna planen för egen maskin, men det såg inte lovande ut. Med viktiga minuter kvar i matchen och en avgörande match mot Turkiet i sista omgången är det inte det bästa för Tjeckien.

Båda lagen visade tydligt sin vilja att säkra tre poäng. Med tio minuter kvar fick Soucek ett gult kort efter en vårdslös tackling på Kvaradona, vilket innebär att Tjeckien samlat på sig fem gula kort under matchen.

Trots flera farliga hörnor och en tre mot en målchans för Georie i slutsekunderna lyckades inget av lagen hitta nätet igen. Matchen slutade 1-1, vilket innebär att båda lagen fick nöja sig med en poäng vardera.

Georgien – Tjeckien, 1-1 (1-0)

‘45+3 1-0 Georges Mikautadze
‘59 1-1 Patrik Schick

Uppdaterad 22 juni, 2024