Expekt

I veckan startar playoff-matcherna till herrarnas Fotbolls-EM 2024 i Tyskland. Nedan ger vi er viktig information inför EM-kvalets allra sista matcher där tolv nationer gör upp om tre EM-platser.

Snart är det dags för EM. Om bara tre månader sparkas mästerskapet igång i Tyskland men ännu har inte alla länder säkrat sin EM-biljett. Med 21 EM-klara länder återstår tre nationer innan grupperna till EM kan färdigställas. Det är svårt att sia om favoriter på varje väg till EM. Visst har Polen en god fördel i Path/Väg A med sitt hemmamöte med Estland i semifinalen men även Finland och Wales har viss förtur med hemmaplansfördel i finalen vid semifinalseger.

När det gäller Path B så blir det två mycket intressanta matcher mellan Bosnien och Ukraina samt Israel och Island där israelerna får spela sin ”hemmamatch” på neutral plan vilket blir en nackdel. Georgien och Luxemburg har fördel i Path C genom att kunna få hemmaplan i finalen men Georgiens tuffaste nöt att knäcka är hur man ska ersätta avstängde superstjärnan Khvicha Kvaratskelia i semifinalen mot Luxemburg. Napoli-stjärnan blir spelklar till en potentiell final om georgierna tar sig dit.

ALLA LÄNDERNAS TRUPPER HITTAR DU HÄR.

Vad gäller?

Tolv landslag återstår i kampen om de tre sista platserna till EM 2024. Dessa tolv länder är uppdelade i tre divisioner eller playoff-vägar om man så vill. På väg A finns Finland, Wales, Polen och Estland som tävlar om en EM-plats. På väg B finns Bosnien, Ukraina, Israel och Island tävlandes om en plats till EM. På väg C finns Georgien, Luxemburg, Kazakstan och Grekland tävlandes om en plats till EM.

Dessa tre vägar, eller paths, innehåller två semifinaler i enkelmöten och sedan en final (även det i enkelmöte). På förhand har det bestämts vilka som får vara hemmalag i finalen. Vinnarna mellan Wales och Finland anordnar playoff-finalen för Path A, Bosnien eller Ukraina anordnar finalen för Path B och Georgien eller Luxemburg anordnar finalen för Path C.

De tre vinnarna i varje final (Path A, Path B och Path C) går till Fotbolls-EM 2024 i Tyskland.

Vilka datum gäller för playoff till EM?

Landslagssamlingarna börjar måndagen den 18 mars. Men matcherna spelas den torsdagen 21 mars (semifinaler) och finalerna spelas sedan tisdagen den 26 mars på kvällstid.

Hur många lag är klara för EM 2024?

Totalt är 21 länder EM-klara där man börjat packa sina väskor inför Europamästerskapet i Tyskland i sommar. Tre lag ska dock kvalificera sig nu i mars via Playoff-spelet.

Vilka sänder EM-playoff?

På svensk mark så sänds playoff-matcherna likt EM-kvalet gjordes under 2023: på Viaplay. Alla matcher går via streamingtjänsten Viaplay men vissa matcher sänds också på utvalda kanaler såsom V Sport Extra eller V Sport Premium.

Spelschema och matchtider

Matcherna är angivna i svensk tid.

Path A

21 mars:

Semifinal 1 (V Sport Premium)
Wales – Finland (Cardiff)
20:45

Semifinal 2 (V Sport Extra)
Polen – Estland (Warszawa)
20:45

26 mars:

Final (vinnaren går till EM)
Wales/Finland – Polen/Estland
TBA

Wales eller Finland är hemmalag i finalen. Vinnarna går till EM och D (Österrike, Frankrike, Nederländerna).

Path B

21 mars:

Semifinal 1
Israel – Island (Budapest)
20:45

Semifinal 2
Bosnien & Hercegovina – Ukraina (Zenica)
20:45

26 mars:

Final (vinnaren går till EM)
Bosnien & Hercegovina/Ukraina – Israel/Island
TBA

Bosnien eller Ukraina är hemmalag i finalen. Vinnarna går till EM och Grupp E (Belgien, Slovakien, Rumänien).

Path C

21 mars:

Semifinal 1
Georgien – Luxemburg
18:00

Semifinal 2
Grekland – Kazakstan
20:45

26 mars:

Final (vinnaren går till EM)
Georgien/Luxemburg – Grekland/Kazakstan
TBA

Georgien eller Luxemburg är hemmalag i finalen. Vinnarna går till EM och Grupp F (Turkiet, Portugal, Tjeckien).

Uppdaterad 21 mars, 2024