Expekt

Uppdaterad 21 november, 2023

Peter Gerhardsson har presenterat damlandslagets trupp till avslutningen i Nations League 2023. Sverige möter Schweiz och Spanien i början av december och hoppas på avancemang till slutspelet.

Det svenska landslaget har halkat en bit efter Spanien i Nations League-gruppen Grupp A4. Världsmästarna Spanien har fyra raka segrar inför Nations Leagues sista gruppspelsomgångar i Sverige. Om Spanien lyckas ta poäng mot Italien den 1 december är Spanien så gott som klara för semifinal i Nations League där man kan drömma om en OS-plats. För att Sverige ska kunna drömma om OS 2024 i Paris krävs seger mot Schweiz borta den 1 december och sedan seger mot Spanien borta den 5 december, samtidigt som Spanien då förlorat mot Italien några dagar innan. Annars får Blågult nöja sig med bra insatser men utan en OS-plats och Nations League-semifinal.

Under tisdagen presenterade Peter Gerhardsson sin trupp till Sveriges avslutande landskamper i Nations League där alltså Schweiz och Spanien väntar. Truppen är sig lik från tidigare Nations League-uttagningar där inga större överraskningar presenteras i truppen. Totalt 25 spelare är med i den svenska truppen då Magdalena Eriksson exempelvis är avstängd mot Schweiz och där fler spelare har ett gult kort på sig och därmed kan bli avstängda mot Spanien enligt Gerhardsson. Båda talangerna Matilda Vinberg och Rosa Kafaji finns med i truppen, likaså ytterbacken Anna Sandberg där den sistnämnda fick spela med U23-landslaget under oktobersamlingen. Olivia Schough är fortsatt petad i landslaget.

Noterbart är att Sverige inte kan flyttas ned till B-divisionen i Nations League med direktnedflyttning. Men man kan fortsatt åka ned via nedflyttningsplayoff vilket det tredjeplacerade laget får spela, därför är seger mot Schweiz viktigt alldeles oavsett för att undvika den typen av matcher efter årsskiftet.

Nuvarande tabell i Grupp A4

#
Lag
M
V
O
F
Mål
P
1
Spanien
5
4
0
1
18 - 6
12
2
Sverige
5
2
1
2
5 - 5
7
3
Italien
5
2
1
2
5 - 5
7
4
Schweiz
5
1
0
4
2 - 14
3

Spelschema

1 december:
Schweiz – Sverige
20:00

5 december:
Spanien – Sverige
19:00

Sveriges trupp till Nations League

Målvakter

Emma Holmgren, Levante
Jennifer Falk, BK Häcken
Zecira Musovic, Chelsea

Backar

Jonna Andersson, Hammarby IF
Magdalena Eriksson, Bayern München
Nathalie Björn, Everton
Amanda Nildén, Juventus
Josefine Rybrink, BK Häcken
Linda Sembrant, Juventus
Amanda Ilestedt, Arsenal
Hanna Lundkvist, Atletico Madrid
Anna Sandberg, BK Häcken

Mittfältare/forwards

Kosovare Asllani, AC Milan
Filippa Angeldahl, Manchester City
Hanna Bennison, Everton
Stina Blackstenius, Arsenal
Sofia Jakobsson, San Diego Wave
Madelen Janogy, Hammarby IF
Johanna Rytting Kaneryd, Chelsea
Anna Anvegård, BK Häcken
Rosa Kafaji, BK Häcken
Julia Zigiotti Olme, Brighton
Caroline Seger, FC Rosengård
Lina Hurtig, Arsenal
Matilda Vinberg, Hammarby IF