Expekt

Sveriges herrlandslag i fotboll ska spela en träningslandskamp mot Moldavien på Friends Arena och en EM-kvalmatch med kniven mot strupen mot Belgien. Nu har förbundskapten Janne Andersson presenterat den svenska truppen till oktober-matcherna.

Under onsdagen presenterade förbundskapten Janne Andersson sin kanske näst sista trupp som svensk förbundskapten. Sedan 2016 har hallänningen lett Blågult men oktobersamlingen och novembersamlingen kan bli hans sista samlingar på posten då Svenska Fotbollförbundet meddelat att Janne och hans assisterande Peter Wettergren får lämna vid missat EM för svensk del.

I truppen får supertalangen Hugo Larsson, 19, chansen igen. Mittfältaren har tagit en ordinarie tröja i Bundesliga-klubben Eintracht Frankfurt och har imponerat tillräckligt på Janne Andersson för att sno åt sig en plats i landslaget på Jesper Karlströms bekostnad. Inte heller mittbacken Isak Hien finns med i truppen, istället tar sig Filip Helander tillbaka in i landslaget efter en lång skadefrånvaro. Isak Hien har dock, till skillnad från Karlström, en skada vilket stoppar honom från spel. Förutom Hien och Karlström ut så är inte truppen förändrad jämfört med samlingen i september sett till grundtruppen där Ludwig Augustinsson, Mattias Svanberg och Kristoffer Olsson då lämnade återbud men nu återfinns i truppen. Martin Olsson, som ersatte Augustinsson i september, finns inte med i oktober-truppen.

Sverige kommer enligt Janne Andersson att spela en typ av ”reserv-elva” mot Moldavien i landskampen på Friends Arena medan de sedan startar med helt andra spelare i kvalmatchen mot Belgien, den match som väger tyngst. Sverige behöver vinna mot Belgien och sedan övriga matcher i november månad för att ha en chans på EM-spel, detta samtidigt som Belgien (eller Österrike) förlorar alla sina kvarstående matcher.

Uppdatering 10 oktober:
Alexander Isak har lämnat samlingen på grund av skada.
Ken Sema har ersatts av Gabriel Gudmundsson.

Spelschema

Träningslandskampen mot Moldavien spelas på Friends Arena i Solna. Mötet med Belgien på bortaplan spelas på Kung Baudoin-stadion i Bryssel. Matcherna sänds av Viaplay Group på streamingtjänsten Viaplay. Båda matcherna sänds också på TV6.

12 oktober:
Sverige – Moldavien (landskamp)
19:00

16 oktober:
Belgien – Sverige (EM-kval)
20:45

Truppen

Målvakter

Robin Olsen, Aston Villa
Kristoffer Nordfeldt, AIK
Viktor Johansson, Rotherham

Backar

Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United
Carl Starfelt, Celta Vigo
Ludwig Augustinsson, Anderlecht
Filip Helander, Odense
Gustaf Lagerbielke, Celtic
Linus Wahlqvist Egnell, Pogon Szczecin
Emil Holm, Atalanta
Gabriel Gudmundsson, Lille *

Mittfältare/forwards

Dejan Kulusevski, Tottenham Hotspur
Viktor Claesson, FC Köpenhamn
Anthony Elanga, Nottingham Forest
Emil Forsberg, RB Leipzig
Jesper Karlsson, Bologna
Albin Ekdal, Spezia
Samuel Gustafson, BK Häcken
Jens Cajuste, Napoli
Mattias Svanberg, Wolfsburg
Robin Quaison, Al-Ettifaq
Viktor Gyökeres, Sporting Lissabon
Hugo Larsson, Eintracht Frankfurt
Kristoffer Olsson, Midtjylland
Marcus Rohdén, Fatih Karamgürük

* Ersättare till Ken Sema.

Uppdaterad 10 oktober, 2023