Uppdaterad 20 juni, 2023

Herrlandslaget i fotboll ska spela EM-kval mot Österrike den 20 juni på bortaplan. Innan dess väntar en träningslandskamp mot Nya Zeeland på hemmaplan. Nu har förbundskapten Janne Andersson presenterat den svenska EM-kvaltruppen på 29 spelare. I truppen finns bland annat supertalangen Hugo Larsson.

Det vankas EM-kval på nytt för Sverige i juni månad. Den 20 juni kommer Blågult att resa till Österrike för EM-kvalets tredje match. Efter förlust mot Belgien och seger mot Azerbajdzjan blir matchen mot Österrike något av en nyckelmatch för Janne Anderssons mannar då alplandet spås tampas med Sverige om en plats till nästa sommars EM i Tyskland 2024.

Under onsdagen presenterade Janne Andersson den trupp som ska segra mot Österrike i mitten av juni. Dessförinnan ska landslaget spela en träningslandskamp mot Nya Zeeland på Friends Arena i Solna den 16 juni, för att ladda upp inför EM-kvalet.

Sverige har drabbats av några avbräck inför truppen i form av tre högerbackar: Emil Krafth, Emil Holm och Joel Andersson. Även vänsterbacken Ludwig Augustinsson tvingades till återbud på grund av skada, vilket även är faktum för Zlatan Ibrahimovic. I truppen finns dock den 18-årige supertalangen Hugo Larsson.

– I en trupp på 29 spelare hör han hemma, där är han tillräckligt bra för att vara med. Med 29 spelare så kändes det rätt men jag är övertygad om att han kommer kunna komma med även i framtiden, säger Janne Andersson om Hugo Larsson på Svenska Fotbollförbundets presskonferens i samband med uttagningen.

Janne Andersson har valt en stor trupp på 29 spelare för att kunna mönstra och testa spelare i landskampen mot Nya Zeeland och för att ha en tillräcklig bredd inför det skarpa EM-kvalet mot Österrike den 20 juni. Alla 29 spelare kommer inte följa med till Österrike-matchen men detta kommer meddelas uppdateras samlingens gång säger förbundskaptenen under presskonferensen.

Uppdatering 16 juni:
Efter landskampen mot Nya Zeeland (seger 4-1) fick Hugo Larsson, Edvin Kurtulus och Marcus Rohdén lämna truppen för att decimera truppen till 26 spelare.

Spelschema

Matchen mot Nya Zeeland är en träningslandskamp och mötet med Österrike är EM-kvalets tredje tävlingslandskamp.

16 juni: (Friends Arena)
Sverige – Nya Zeeland
19:00

20 juni: (Ernst-Happel Stadion)
Österrike – Sverige
20:45

Herrlandslagets trupp

Se Österrikes EM-kvaltrupp HÄR.

Målvakter

Robin Olsen, Aston Villa
Kristoffer Nordfeldt, AIK
Viktor Johansson, Rotherham

Backar

Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United
Isak Hien, Hellas Verona
Hjalmar Ekdal, Burnley
Gabriel Gudmundsson, Lille
Martin Olsson, Malmö FF
Ken Sema, Watford
Carl Starfelt, Celtic
Daniel Sundgren, Maccabi Haifa
Linus Wahlqvist Egnell, Pogon Szczecin

Mittfältare/forwards

Jesper Karlsson, AZ Alkmaar
Emil Forsberg, RB Leipzig
Mattias Svanberg, VfL Wolfsburg
Robin Quaison, Al-Ettifaq
Alexander Isak, Newcastle
Dejan Kulusevski, Tottenham Hotspur
Anthony Elanga, Manchester United
Jens Cajuste, Reims
Albin Ekdal, Spezia
Samuel Gustafson, BK Häcken
Viktor Gyökeres, Coventry
Jesper Karlström, Lech Poznan
Kristoffer Olsson, Midtjylland
Viktor Claesson, FC Köpenhamn

Lämnade truppen inför EM-kvalet mot Österrike:
Edvin Kurtulus, Hammarby IF
Hugo Larsson, Malmö FF
Marcus Rohdén, Frosinone