Expekt

Kroatien och Albanien fick äran att öppna den andra matchomgången i fotbolls EM 2024, där det blev stora svängningar i vem som hade övertaget. Det hela slutade i en delad poäng i en grupp där lagen nu blir extrems pressade i den sista matchomgången.

Bägge lag gick in i mötet med noll poäng på tavlan, efter en inledande 0-3 förlust mot Spanien för Kroatien samt 1-2 mot Italien för Albanien. Mötet var därmed extremt viktigt för att hålla liv i drömmen om ett slutspelsavancemang från grupp B.

Kroatien gjorde tre förändringar i sin startelva jämfört med premiärmatchen mot Spanien: Josip Juranovic, Ivan Perisic och Bruno Petkovic fick kliva in från startoch ut gick Josip Stanisic, Marin Pongracic och Ante Budimir.

Första halvlek

Mot italiensk chockade Albanien publiken på arenan i Dortmund med ett tidigt ledningsmål. Då kräves det mindre än en halv minut innan Nedim Bajrami kunde skriva in sig i målprotokollet. I matchen mot Kroatien skulle det inte gå fullt lika fort, men efter elva minuters spel kunde Qazim Laçi frälsa publiken på plats i Hamburg på ett liknande sätt. Det var just Albanien som inledde matchen starkast med ett flertal fina anfall innan målet kom. Men efter målet började Kroatien ta sig in i matchen allt mer, där det levererades en hel del bollar in i Albaniens straffområde.

Men Albanien tappade inte ner på farten. Dryga halvtimme in hade de fått till ett flertal farliga lägen, där Kristjan Asllani kunde komma helt fri mot Kroatiens målvakt Dominik Livaković. Albanien var mycket aggressiva i presspelet samtidigt som Kroatien agerade väldigt skakigt. Det albanska laget, som innan turneringens start sågs som den stora slagpåsen i dödens grupp, visade tydligt att insatsen mot Italien inte var någon engångsföreteelse utan att de kommit till EM för att utmana på riktigt.

Laget fortsatte trycka på även mot slutet av första halvlek, där det fanns bud på flera mål. Kroatien må ha haft 63% av bollinnehavet under de första 45 minuterna, men Albanien var de som vann striden om avslut, där Kroatien faktiskt inte fick till ett enda direkt på mål. Ett av deras närmsta inlägg kom i samband med en frispark där Luka Modrić lyfte in bollen som målvakten Thomas Strakosha kunde boxa undan. Även Ivan Perišić kunde få till en boll som via pannan landade i Strakoshas famn.

Andra halvlek

Kroatien inledde andra halvlek med dubbla byten på mittfältet, där Luka Sučić och Mario Pašalić fick kliva in istället för Lovro Majer och Marcelo Brozov. Laget fick inledningsvis en del tid i anfallszon där flera bollar levererades mot det albanska målet. Det blev gott om insparkar från Strakoshas, men Kroatien var här mycket skickliga på att fånga upp bollen i försvarszon och vända spelet tillbaka mot honom.

En hörna som sköts ut av Modrić hade mycket väl kunnat förvärvas till en kvittering dryga timmen in, men istället nickades bollen utanför mål av Josip Šutalo. Albanien visade rakt igenom dessa anfall upp ett samlat lag som gjorde allt för att motståndarna inte skulle komma igenom.

Efter nästan tjugo minuters spel i försvarsuppställning kunde Albanien ta sig hela vägen fram till Kroatiens mål där en boll placerades rakt hos Livaković. I samband med detta valde Albanien att byta ut forwarden Jasir Asani mot mittfältaren Taulant Seferi.

Kroatiens jakt på kvittering intensifierades därefter och i den 74:e minuten kunde Andrej Kramarić få till ett efterlängtat 1-1 som rullade in i det nedre krysset efter att först ha tunnlat Albaniens Elseid Hysaj. En utmärkt fördelsedagspresent för målskytten som fyller 33 just idag.

Matchen hann bara rulla igång efter målet innan laget var framme på nytt med ett farligt läge där både Mario Pašalić och Ante Budimir var på bollen innan Strakoshas tog tag i den. Men i nästa anfall kunde 2-1 sättas genom inhopparen Luka Sučić, vars skott studsade på Albaniens Klaus Gjasula, även han nyinkommen på planen, och in i mål.

Medans Kroatien bytte ut en forward och en mittfältare mot en mittfältare och back, valde Albanien att förstärka framåt med forwardsen Mirlind Daku och Arbër Hoxha med dryga fem minuter kvar. Detta gav en ökad anfallsvilja hos laget, där Daku var mycket nära på en retur i matchens nittionde minut. I samma situation fick Livaković en smäll mot näsan och fick plåstras om innan matchen kunde spelar vidare.

Sex minuters tilläggstid var precis vad Albanien behövde för att kunna trycka på ytterligare. Lagets fart liknade vad som visades upp under matchens inledning och i den 95:e minuten kunde Klaus Gjasula få revansch för det tidigare självmålet när han dundrade in 2-2, som även blev slutresultatet för matchen. En riktigt överraskande insats från Albanien samtidigt som Kroatien inte alls verkar ha hittat rätt i detta mästerskap.

På måndag avrundas grupp B, där Albanien då ställs mot Spanien. Parallellt kommer Kroatien få möta Italien, där det krävs vinst för både Albanien och Kroatien för att ha chans att nå EM-slutspel. Innan dess ska de två stornationerna Spanien och Italien mötas under torsdagskvällen.

Kroatien-Albanien 2-2 (0-1)

11′ 0-1 Qazim Laçi
74′ 1-1 Andrej Kramarić
76′ 2-1 Klaus Gjasula (självmål)
90+5′ 2-2 Klaus Gjasula

Uppdaterad 19 juni, 2024