Champions League, officiellt känd som UEFA Champions League, är en av de mest prestigefyllda och efterlängtade fotbollsturneringarna i världen. Men hur länge håller denna turnering på? Det är en fråga som ofta ställs av fotbollsfans runt om i världen. Låt oss dyka in i detaljerna och förstå hur länge Champions League varar och hur dess format fungerar.

Champions League: En översikt

Champions League är en årlig turnering som organiseras av Union of European Football Associations (UEFA). Turneringen samlar de bästa fotbollsklubbarna från hela Europa. Champions League startade 1955 och har sedan dess varit en av de mest följda fotbollsturneringarna i världen.

Turneringens format och tidslängd

Champions League börjar vanligtvis i mitten av juni med de första kvalomgångarna och avslutas i slutet av maj nästa år med finalen. Det innebär att turneringen sträcker sig över ungefär 11 månader, vilket gör den till en av de längsta fotbollsturneringarna i världen.

Turneringen består av flera etapper. Den inleds med kvalomgångar, följt av playoff-omgångar, gruppspel, åttondelsfinaler, kvartsfinaler, semifinaler och slutligen finalen. Varje etapp har sin egen tidsram och det förekommer även perioder som inte innehåller några internationella möten för klubbarna.

Kvalomgångar och playoff-omgångar

Kvalomgångarna och playoff-omgångarna äger rum mellan mitten av juni och slutet av augusti. Dessa omgångar består av flera rundor där lag från lägre rankade nationer och lag som slutade på lägre placeringar i sina inhemska ligor tävlar för att kvalificera sig till gruppspelet.

Gruppspel

Gruppspelet startar i mitten av september och avslutas i mitten av december. Det består av 32 lag indelade i åtta grupper med fyra lag i varje grupp. Varje lag spelar sex matcher, tre hemma och tre borta, mot de andra lagen i sin grupp. De två bästa lagen i varje grupp går vidare till åttondelsfinalerna.

Slutspel

Slutspelet inleds i mitten av februari med åttondelsfinalerna och avslutas i slutet av maj med finalen. Åttondelsfinalerna, kvartsfinalerna och semifinalerna spelas över två matcher, en hemma och en borta, medan finalen är en enda match på neutral plan. Spelplatsen bestäms alltid på förhand, vilket ändå kan ge lagen möjligheten till att få spela på sin hemma-arena eller åtminstone i sin hemmanation.

Sammanfattningsvis sträcker sig Champions League över en period av nästan ett helt år, med flera etapper och matcher som spelas. Det är denna långa varaktighet, kombinerat med det faktum att det involverar de bästa klubbarna från hela Europa, som gör Champions League till en av de mest spännande och följda fotbollsturneringarna i världen.

Uppdaterad 25 oktober, 2023