Chelsea Football Club, baserad i London, har en lång och stolt historia i engelsk och europeisk fotboll. Men hur många gånger har de vunnit den mest prestigefyllda klubbtävlingen i världen, UEFA Champions League? Låt oss ta en djupare titt på Chelseas resa i Champions League.

Chelseas tidiga år i Champions League

Chelsea gjorde sin debut i Champions League under säsongen 1999/2000. Trots att de inte vann turneringen det året, visade de en stark prestation och nådde kvartsfinalen. De fortsatte att delta i turneringen under de följande åren men kunde inte säkra titeln.

Chelseas första Champions League-titel

Chelsea vann sin första Champions League-titel under säsongen 2011/2012. De besegrade Bayern München i finalen som spelades på Bayerns hemmaplan, Allianz Arena, i Tyskland. Efter en oavgjord match som slutade 1-1 efter förlängning, vann Chelsea straffsparksläggningen med 4-3. Det var en historisk prestation för klubben och markerade deras första stora framgång på den europeiska scenen. Många anser att detta var en av de märkligare Champions League-finalerna i historien med en totaldominans av Bayern München matchen igenom. Men Chelsea, med Roberto Di Matteo på tränarbänken, tog hem segern ändå.

Chelseas andra Champions League-titel

Chelsea vann sin andra Champions League-titel nio år senare under säsongen 2020/2021. De besegrade Manchester City i finalen som spelades på Estádio do Dragão i Portugal. Chelsea vann matchen med 1-0, med ett mål från Kai Havertz. Detta var en betydande prestation, särskilt eftersom det var under Thomas Tuchels första säsong som Chelseas tränare.

Chelseas framgång i Champions League: En summering

Så, hur många Champions League-titlar har Chelsea? Svaret är två. De har vunnit turneringen två gånger, först 2011/2012 och sedan 2020/2021. Dessa segrar markerar två av de mest framstående ögonblicken i klubbens historia och cementerar Chelseas plats som en av de mest framstående klubbarna i europeisk fotboll.

Chelsea har visat en imponerande prestation i Champions League under åren. Trots att de inte alltid har varit framgångsrika, har de alltid varit konkurrenskraftiga och har ofta nått de senare stadierna av turneringen. Deras två titlar är ett bevis på deras uthållighet, talang och förmåga att prestera på den högsta nivån. Med tanke på deras nuvarande form och styrka, skulle det inte vara förvånande om Chelsea fortsätter att vara en stark konkurrent i Champions League i framtiden.

Uppdaterad 25 oktober, 2023