Expekt

Uppdaterad 25 oktober, 2023

Champions League, officiellt känd som UEFA Champions League, är en av de mest prestigefyllda fotbollsturneringarna i världen. Turneringen, som organiseras av Union of European Football Associations (UEFA), involverar toppklubbar från olika europeiska fotbollsligor. Men hur många lag deltar egentligen i denna turnering? Låt oss dyka djupare in i detaljerna.

Antal lag i Champions League

Totalt deltar 32 lag i gruppspelet av UEFA Champions League. Dessa lag kommer från UEFA:s 55 medlemsländer. Antalet lag från varje land som kvalificerar sig till Champions League beror på landets UEFA-koefficientranking, som baseras på de inhemska klubbarnas prestationer i europeiska tävlingar under de senaste fem säsongerna.

Kvalificeringsprocessen till Champions League

Innan de 32 lagen når gruppskedet, går de igenom en kvalificeringsprocess. Denna process inleds med tre kvalificeringsomgångar och en playoff-omgång. Totalt deltar 79 lag i dessa kvalificeringsomgångar, inklusive de 32 som når gruppskedet.

De lag som inte lyckas kvalificera sig till gruppskedet av Champions League får en andra chans att tävla i Europa genom UEFA Europa League.

Gruppskedet och utslagsskedet

De 32 lagen som når gruppskedet delas in i åtta grupper med fyra lag i varje grupp. Lagen spelar varandra två gånger, hemma och borta, i en round-robin-format. De två bästa lagen från varje grupp går vidare till utslagsskedet.

Utslagsskedet består av åttondelsfinaler, kvartsfinaler, semifinaler och en final. Alla dessa matcher spelas i ett hemma-och-borta-format, förutom finalen som spelas på en neutral plats.

Ändringar i Champions League-formatet

UEFA har nyligen godkänt en plan för att ändra formatet för Champions League från och med säsongen 2024/25. Enligt det nya formatet kommer antalet lag i gruppskedet att öka från 32 till 36. Dessutom kommer det traditionella gruppspelet att ersättas med en enda liga där alla lag spelar mot varandra.

Sammanfattningsvis, Champions League är en turnering som involverar de bästa fotbollsklubbarna i Europa. För närvarande deltar 32 lag i gruppskedet, men detta antal kommer att öka till 36 från och med säsongen 2024/25. Antalet lag från varje land som kvalificerar sig till Champions League beror på landets UEFA-koefficientranking. Innan lagen når gruppskedet, går de igenom en kvalificeringsprocess som involverar totalt 79 lag.