Expekt

Ukraina gick en tuff kamp mot Belgien i sista gruppspelsmatchen (0-0) och missade åttondelsfinalen i EM 2024. Men på ukrainsk mark pågår just nu något ännu större och viktigare.
– Folk dör där hemma just nu, säger mittbacken Ilya Zabarnyi.

Stuttgart, Tyskland

Under onsdagskvällen spelade Ukraina sin sista match i fotbolls-EM 2024. Det blev nämligen inget avancemang från Grupp E, trots att man spelade in fyra poäng. Ett lag med fyra poäng har aldrig tidigare missat ett slutspel i ett EM.

– Det var en tuff match men vi spelade bra. Men det är inte alltid tillräckligt mot stora lag, så är det, säger mittbacken Ilya Zabarnyi i mixade zonen efter matchen i Stuttgart.

Zabarnyi, som till vardags tillhör engelska Bournemouth, fick sedan frågan hur det känns att få representera Ukraina i ett stort mästerskap. Inte minst med tanke på hur landet har det just nu, efter Rysslands invasion av landet med start i februari 2022.

– Först och främst så är det en god känsla (att få spela EM för Ukraina, reds anm.), för vi behöver visa hela världen att alla i Ukraina fortsätter. Och det är större än själva fotbollen, säger Ilya Zabarniy.

Ukrainska fans hade uppe en banderoll med texten ”Peace has a price”, en banderoll som fick tas ned då UEFA inte tyckte att det politiska budskapet hade en plats på arenan i Stuttgart. Ilya Zabarnyi tycker att meddelandet var bra, där världen måste fortsätta bevaka händelserna för att kunna vara med och förändra.

– Det är ett bra meddelande, för världen att få se. Jag tycker att vi måste stoppa terrorismen i Ukraina, vi måste stoppa den. Nu står vi här men hemma i Ukraina dör folk just nu, säger Zabarnyi.

Tusentals ukrainska fans tog sig till MHP Arena i Stuttgart för att bevittna Ukrainas sista EM-match för den här gången, och för att visa sitt stöd. De ukrainska spelarna tackade också sina fans efter matchen.

– Det är såklart ett stort meddelande till hela världen att så många är här. Och jag tror att alla i vårt lag känner stödet. Men det viktigaste i Ukraina just nu är att stoppa kriget, säger Ilya Zabarniy till EM-fotboll.se och avslutar i mixade zonen.

EM-fotboll.se är på plats i Stuttgart (Tyskland) för att bevaka Fotbolls EM på plats.

Uppdaterad 26 juni, 2024