Expekt

Uppdaterad 31 oktober, 2023

Sverige såg ut att gå mot förlust mot Italien hemma i Malmö. Linda Sembrants kvittering till 1-1 i den 95:e matchminuten (!) gav dock Blågult en poäng i Nations League-gruppen där Spanien gått ifrån i tabellen och närmar sig semifinal i Nations League.

Under tisdagskvällen spelade Sveriges damlandslag mot Italien hemma på Eleda Stadion i Malmö i Nations League. Sverige har två segrar på tre matcher i Grupp A4 och vann senast när länderna möttes med 0-1 på bortaplan. Till tisdagens drabbning gjorde Peter Gerhardsson en förändring i den svenska startelvan efter segern mot Schweiz senast när Madelen Janogy kom in som vänsterytter istället för Sofia Jakobsson.

Matchen började något slafsigt och hackigt med lite slarv hos båda lagen under de tio första minuterna av matchen. Blågult hade mer boll men Italien skapade lite hetare målchanser inledningsvis där Zecira Musovic fick sträcka ut en gång för att rädda Sverige från ett tidigt underläge.

Mittfältaren Madelen Janogy var en positiv injektion i det svenska spelet där hon med sin lite mer indragna roll gjorde det bra som vänsterytter med fin bollbehandling. Men Janogy och Sverige hade det tufft i anfallsspelet och stötte på ett aggressivt spelande Italien. Det var en första halvlek med mycket kamp och lite skönspel där båda lagen lade mer fokus på kontroll än på att offra för mycket framåt.

Sverige hade inget skott på mål i första halvlek medan Italiens två nickar på mål var farligast i första halvlek som slutade mållöst.

Andra halvlek

Till andra halvlek kom Hanna Lundkvist in i det svenska laget istället för högerbacken Nathalie Björn då det kan, enligt rapporterna från SVT-studion, ha varit en skadekänning på Björn. Sverige började okej i andra halvlek och under de första fem minuterna skapade Sverige en farlig kontring där Johanna Rytting Kaneryd, Stina Blackstenius, Kosovare Asllani och Madelen Janogy stormade fram i en kontring mot två/tre italienska försvarare. Men den förstnämnda, Rytting Kaneryd, hittade inte rätt passning för att hitta en svensk slutprodukt i kontringen och Sverige slarvade bort läget.

Tio minuter in i andra halvlek tog Italien ledningen i Malmö. En fin långboll slogs från ett par meter in på Sveriges planhalva, en boll som gick till anfallaren Valentina Giacinti och måltjuven tog ned bollen galant innan hon överlistade Zecira Musovic till 0-1 för Italien.

Kallduschen kom inte lägligt för Sverige då Spanien ledde parallellt mot Schweiz med två bollar vilket inte var ett bra resultat för Sverige då Blågult behöver alla poäng man kan få för att pressa Spanien i tabelltoppen. För att möjligen förändra matchbilden lite valde Peter Gerhardsson att göra två byten tätt efter målet med Anna Anvegård och Matilda Vinberg in istället för Kosovare Asllani och Stina Blackstenius.

Blågult behövde jaga minst ett mål, men gärna två, i slutet av matchen och gick för en slutforcering under slutkvarten vilket öppnade upp mer ytor åt båda håll. Sofia Jakobsson byttes in inför de sista tio minuterna för att göra avtryck i offensiven. Sverige fick ett par hörnor under sluttampen av halvleken och skapade halvlägen men ändå de bästa svenska lägena i matchen, framför allt med Magdalena Erikssons sena nick.

Landslagsdebutanten Rosa Kafaji fick komma in i slutminuterna för att få lite tid att visa sina kvaliteter för det svenska folket. Och Kafaji skulle få se sitt landslag hitta en kvittering. Under de åtta tilläggsminuterna i matchen kom Sveriges kvitteringsmål. Från en lång frispark måttade Filippa Angeldahl in en perfekt frispark som Linda Sembrant stångade in till 1-1 i matchen. Målet kom efter fem minuter av tilläggstiden och Sverige hämtade bollen direkt för att ge tid till ett segermål.

Något segermål blev det dock inte och matchen rann ut i sanden. Trots en svag svensk insats fick man in en sen kvitteringsboll, som så många gånger förr på en fast situation. Linda Sembrants nick gav Sverige en poäng i Nations League-gruppen. Sverige kan dock ha behövt en seger då Spanien parallellt körde över Schweiz och toppar nu Grupp A4 på tolv poäng medan Sverige står på sju.

Blågult behöver nu hoppas på dubbla spanska förluster i avslutningen samt två raka svenska segrar där Spanien och Sverige möts i sista omgången, annars kan inte Sverige nå OS 2024 då man behöver nå final i Nations League för att kvalificera sig dit medan en semifinalplats nu är långt borta.

Sverige – Italien, 1-1 (0-0)

’56 0-1 Valentina Giacinti
’90+5 1-1 Linda Sembrant

Så startade Sverige

Zecira Musovic

Nathalie Björn (ut ’46), Linda Sembrant, Magdalena Eriksson, Jonna Andersson

Filippa Angeldahl, Kosovare Asllani (ut ’64), Caroline Seger

Johanna Rytting Kaneryd (ut ’80), Stina Blackstenius (ut ’64), Madelen Janogy (ut ’86)

Inhoppare:
Hanna Lundkvist (’46), Anna Anvegård (’64), Matilda Vinberg (’64), Sofia Jakobsson (’80), Rosa Kafaji (’86).


Grekland - Frankrike
Gibraltar - Nederländerna