Expekt

Sveriges damlandslag tog en viktig seger i Nations League och OS-kvalet. Efter en sämre första halvlek nickade Magdalena Eriksson in matchens enda mål till 1-0 innan Sverige stängde matchen i andra halvlek. Blågult har nu två raka segrar i Nations League.

Under fredagskvällen spelade Sverige sin tredje match i damernas Nations League Grupp A4 när Schweiz gästade Gamla Ullevi. Blågult kom in till mötet med Schweiz med en seger och en förlust i bagaget och var i behov av tre poäng för att fortsätta suveräna Spanien i toppen. Peter Gerhardsson valde VM-hjälten Zecira Musovic mellan stolparna och Linda Sembrant i backlinjen då Amanda Ilestedt dragits med en känning i veckan. Sofia Jakobsson tog platsen till vänster i anfallstrion från start i Fridolina Rolfö och Lina Hurtigs frånvaro. Dessutom fick Caroline Seger starta igen i landslaget med kaptensbindeln på armen.

Schweiz började bäst på Gamla Ullevi i Göteborg med ett par halvfarliga anfall medan Sverige dock hade den bästa chansen inledningsvis signerat Filippa Angeldahl. Men under de inledande 20 minuterna slarvade Sverige en aning och Schweiz var direkt och framgångsrika i sitt anfallsspel för att skapa lite oreda.

En spelare som var pigg för svensk del var högeryttern Johanna Rytting Kaneryd som skapade en del bra saker på sin kant men där slutprodukten för Sverige ofta var för dålig. Efter en halvtimme letade dock Rytting Kaneryd upp ett läge efter schweiziskt slarv där hon fick ett skott på mål och där Stina Blackstenius högg på returen men utan att få till något direkt avslut.

Ett par minuter efter det svenska läget hade Schweiz ett skott i ribban och sedan öppet mål på returen men Zecira Musovic kunde avvärja. Det började hända grejer i matchen efter dryga halvtimmen och efter en ganska trevande inledning var det säkerligen kul för de tillresta på läktaren. Men de svenska fansen skulle få se ett sämre Sverige under första tio minuterna av första halvlek där Schweiz framför allt vid ett tillfälle skapade två lägen på varandra där Zecira Musovic och Caroline Segers uppoffrande spel stoppade ett schweiziskt ledningsmål.

Men visst skulle Sverige, trots en dålig första halvlek, få det sista skrattet. Och som så många gånger förr var det en fast situation som blev avgörande. Efter en lång frispark från tio meter framför mittplan slog Kosovare Asllani en perfekt boll mot bortre stolpen där Magdalena Eriksson stormade fram och nickade dit 1-0 på ett oerhört vackert sätt. Som bekant är Sverige kanske bäst i hela världen på fasta situationer och när spelet hackar finns det alltid ett offensivt hot att falla tillbaka på.

Magdalena Erikssons mål i slutminuterna av andra halvlek var halvlekens enda och Sverige gick in till halvtidsvilan med en 1-0-ledning.

– Det kändes som ett Schweiz som verkligen var svåra att stoppa för Sverige. Det kändes oroligt när Schweiz kom till sina lägen så att målet i slutet av första halvlek kom väldigt lägligt för Sverige, sade SVT:s expert Daniel Nannskog i SVT-studion i halvtidspausen.

Andra halvlek

Sverige gjorde inga byten in till andra halvlek medan Schweiz gjorde ett byte i paus. Sverige hade sitt ledningsmål att spela lite på men kom ut ganska högt i försvarsspelet. Johanna Rytting Kaneryd utnyttjade tidigt ett schweiziskt slarv och tog fart i en kontring där hon passade en perfekt pass till Stina Blackstenius men anfallaren fick inte kontroll på bollen och fick inte heller något avslut mot mål.

Efter drygt tio spelade minuter fick Blackstenius ett nytt läge där hon sprang sig loss på egen hand i en kontring för att sedan lägga bollen i stolpen från en dålig vinkel. Tätt därpå tog Johanna Rytting Kaneryd saken i egna händer och skapade en ny svensk chans. Sverige fick helt klart lite bättre fart i det offensiva spelet efter halvtidsvilan och kom ut med lite mer självförtroende.

Sverige var utan tvekan det dominanta laget under första 20-25 minuterna i andra halvlek och Schweiz såg trötta ut både i försvarsspel och anfallsspel. Medan ett par svenska spelare också såg ut att få ner energin en aning så genomförde Peter Gerhardsson dubbla byten efter drygt 70 minuter när Anna Anvegård och Madelen Janogy ersatte Sofia Jakobsson och Stina Blackstenius.

Det hängde ett svenskt mål i luften i andra halvlek men ju mer slutet på halvleken led desto mer boll fick Schweiz fast i ofarliga lägen. Sverige kunde kontroller matchen utan boll med ett bra presspel och utan några schweiziska farligheter.

Peter Gerhardsson valde att stänga matchen en aning i slutminuterna med två defensiva byten med Julia Zigiotti Olme och Hanna Lundkvist in i spel under de sista minuterna av matchen. Och Sverige skulle lyckas bra. Schweiz hittade inte på någonting under de sista minuterna av matchen och Zecira Musovic fick generellt inte mycket alls att göra i andra halvlek.

Sverige kunde säkra segern på Gamla Ullevi inför många tillresta fans och vann matchen med 1-0 för att säkra sin andra seger i Nations League-gruppen. Magdalena Eriksson blev matchens enda målskytt.

Parallellt med Sveriges match mot Schweiz så vann Spanien sin tredje raka seger i Nations League-gruppen med 0-1 borta mot Italien. Nästa match för Sverige i Nations League är just mot Italien, nu på tisdag den 31 oktober.

Sverige – Schweiz, 1-0 (1-0)

’43 1-0 Magdalena Eriksson

Så startade Sverige

Zecira Musovic

Nathalie Björn, Linda Sembrant, Magdalena Eriksson, Jonna Andersson

Filippa Angeldahl (ut ’88), Kosovare Asllani, Caroline Seger

Johanna Rytting Kaneryd (ut ’88), Stina Blackstenius (ut ’69), Sofia Jakobsson (ut ’69)

Inhoppare:
Madelen Janogy (’69), Anna Anvegård (’69), Julia Zigiotti Olme (’88), Hanna Lundkvist (’88).

Uppdaterad 27 oktober, 2023