Efter gårdagens sista gruppspelsmatcher, där England besegrade Portugal och Skottland tog sina första EM-poäng mot Spanien, stod det klart att de sista lagen att ta sig vidare i mästerskapet blev England och Spanien. När nu samtliga lag till kvartsfinalerna är klara kan man se en slutlig sammanställning för vilka lag det blir som kommer att möta varandra. Vi tänkte ta en liten titt på hur det har sett ut för lagen tidigare när de har mötts och spekulera kring vilka som kan tänkas gå vidare till semin.

Nederländerna-Sverige
Vår egen nation ställs emot hemmalaget i kvarten, vilket troligen kommer innebära ett stort publiktryck på läktarna. Lagen möttes senast under Algarve Cup i våras och då gick segern till Nederländerna. Under kvalet till OS i mars 2016 spelade lagen oavgjort mot varandra och i en landskamp för drygt 2 år sedan blev det en svensk seger. Nederländerna har visat toppform under mästerskapet med tre raka segrar, vilket kan ge en tuff men mycket spännande match.

Matchen mellan Nederländerna och Sverige visas i SVT2 på lördag med start 18:00.

Tyskland-Danmark
Regerande europeiska mästarna var sedan tidigt tippade att ta sig till slutspel. Det danska laget gjorde också det ett mycket bra gruppspel där man enbart släppte in ett enda mål. Senaste gången lagen möttes i en match var så länge sedan som Algarve Cup 2013, där det blev ett mållös möte. Ska man se på de totala matcherna spelade mellan lagen har det blivit vinst till Tyskland i 12 utav 21 fall samt fem vinster till Danmark. Tyskland siktar in sig på att behålla titeln och denna match är därmed avgörande för deras öde.

Matchen mellan Tyskland och Danmark visas i TV12 på lördag med start 20:45

Österrike-Spanien
Tack vare målskillnad kunde Spanien avancera i mästerskapet trots att ha förlorat två utav sina hittills spelade matcher, samtidigt som Österrike kunde toppa sin grupp med två vinster och ett oavgjort möte. Sett till de senaste mötena mellan lagen, som skedde under VM-kvalen 2011, så vann Spanien bägge mötena. Dock har Österrike visat en bra form hittills under EM och kan därmed vara farligt motstånd ifall Spanien slappnar av för mycket.

Matchen mellan Österrike och Spanien visas i TV4 på söndag med start 18:00

England-Frankrike
Det engelska landslaget har verkligen gjort ett fantastiskt mästerskap med en målskillnad på hela 10-1 och full pott bland poängen. Frankrike gick i sin tur vidare på enbart en vunnen gruppspelsmatch, där man vann över Island. När lagen möttes tidigare i år under SheBelieves Cup i USA gick segern till Frankrike och likadant såg det ut under gruppspelet i VM 2015. Det återstår att se vilket utav lagen som tar sig ur mötet som segrare.

Matchen mellan England och Frankrike visas i SVT1 på söndag med start 20:45

Omslagsbilden till detta inlägg är ifrån UEFA:s hemsida

Uppdaterad 28 juli, 2017