Expekt

Ödesmatch för Sverige under söndagskvällen. Match mot Portugal väntar där mycket står på spel. Vinst kan behövas för att nå förstaplatsen i gruppen och poäng är avgörande för att överhuvudtaget nå kvartsfinal.

Ikväll smäller det när Sverige och Portugal drabbas samman. Två länder som inte har en alltför lång historia tillsammans men som ändå har stött på varandra några gånger de senaste åren, inte minst i Algarve Cup.

Men när det vankas EM-gruppspel och tredje omgången så kommer det att se annorlunda ut. Portugal är ett framåtdrivet lag med intressanta spelare. De kan vara något ihåliga bakåt vilket de fått stöta på i båda sina matcher hittills i gruppspelet. Mot Schweiz så släppte Portugal in två mål under de första tio minuterna för att sedan (på ett imponerande sätt) hämta upp till 2-2 innan domarens slutsignal. Mot Nederländerna senast så var historien nästan likadan. Två tidiga mål från Nederländerna innan Portugal hämtade upp till 2-2. Nederländerna fick dock sista ordet och vann med 3-2 till slut.

Portugals spel öppnar för en målrik match och möjligen en rysare av den anledningen. Sverige har i sin tur inte imponerat hittills i mästerskapet och många tror att Blågult har en växel till i sig, något de gärna får visa i kvällens match.

Snackisen

I svensklägret så har det handlat om lagkaptenen Caroline Seger i dagarna. Mittfältaren dras med en skada i hälen och Peter Gerhardsson har uttryckt att Seger inte lär starta mot Portugal, något som är ett tungt tapp. I genrepet mot Brasilien så spelade Nathalie Björn på Segers position med framgång. Björn har spelat 90 minuter som mittback i de inledande EM-matcherna och kan flytta upp ett steg mot Portugal, något som öppnar för förändringar i den svenska elvan.

Förutsättningarna

För Sverige så är förutsättningarna klara på ett sätt. Man får inte förlora mot Portugal, då är EM-äventyret över. Kryss räcker till minst en andraplats i gruppen. Men Sverige vill förstås vinna densamma, för att få ”lättast” möjliga motstånd i kvartsfinal och framför allt slippa Frankrike. Då behöver Sverige göra en del mål idag. Detta för att få en bättre målskillnad än Nederländerna som kommer att spela parallellt mot Schweiz. Men med all tydlighet så var det samma prat mot Schweiz. Att Sverige skulle göra mycket mål. Men med den matchen i bakhasorna så vet alla att prio ett för Sverige är att vinna matchen, målskillnad får man ta i andra hand.

För att göra mycket mål så blir fasta situationer viktiga, där Sverige har en fördel i både skicklighet men framför allt i längd mot portugiserna. Därför tror inte jag att det är omöjligt att vi får se Linda Sembrant från start i matchen, och att Sverige stärker upp med tre mittbackar plus Nathalie Björn på centralt mittfält då. Jag tror att det blir vapnet för kvällen samtidigt som Sverige hade en mer imponerande offensiv på kanterna med sin trebackslinje än mot Schweiz senast, där man spelade 4-3-3. Vi får se. Men förutsättningen för gruppseger är alltså att vinna mot Portugal samtidigt som man vinner med fler mål än Nederländerna gör mot Schweiz, alternativt om de orangea tappar poäng.

Att se upp med

Det är i de offensiva leden som Portugal har imponerat hittills. Sverige kan stoppa detta genom att själva äga mycket boll och se upp med farliga kontringar, alternativt att låta Portugal öppna ytor bakom sig. Men trion framåt med Jessica Silva, Diana Silva och Ana Borges håller hög klass. Där måste Sverige se upp, inte minst bakom backlinjen. Portugal tror väldigt mycket på sin startelva och gillar inte att göra mycket förändringar i matcherna vilket kan tala för lite trötthet i startelvan. Men energi, teknik och skicklighet får symbolisera Portugal, även om rutinen sviker något.

Var sänds matchen?

Sverige mot Portugal sänds på C More och TV4. Teckna ett abonnemang hos C More för endast 149 kronor i månaden. Matchstart 18:00.

Möten mellan länderna på 2000-talet

Portugal-Sverige (2000, landskamp)
1-5

Portugal-Sverige (2001, landskamp)
1-4

Portugal-Sverige (2005, VM-kval)
1-4

Sverige-Portugal (2006, VM-kval)
5-1

Portugal-Sverige (2019, Algarve Cup)
2-1

Portugal-Sverige (2020, Algarve Cup)
0-2

Portugal-Sverige (2022, Algarve Cup)
0-4

Trupperna

Sveriges trupp till EM 2022.

Portugals trupp till EM 2022.

En möjlig svensk startelva

Hedvig Lindahl

Amanda Ilestedt – Linda Sembrant – Magdalena Eriksson

Hanna Glas – Filippa Angeldahl – Nathalie Björn – Jonna Andersson

Kosovare Asllani – Stina Blackstenius – Fridolina Rolfö

Uppdaterad 17 juli, 2022